natuurgebied

Genhoes

Cultuurhistorie in Genhoes

Kastelen, archeologische vondsten uit de Nieuwe Steentijd, religieuze beeldjes en een kluizenaarswoning. Je vindt in een relatief klein gebied allerlei fraaie sporen uit de geschiedenis.

Natuurmonumenten heeft niet alle bouwwerken en natuur in Genhoes in haar bezit. Omdat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is, kun je het een echter niet noemen zonder het ander.

Kasteel Genhoes

Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de 11de eeuw en was ooit het stamkasteel van de heren van Valkenburg. De naam Genhoes betekent Hét Huis, in de betekenis van uitmuntendheid. Het kasteel is gebouwd met kalksteen (mergelsteen) en bestaat nu uit een laatgotische vleugel met een aangebouwde zware toren. 

Lees meer over het monument

Drie beeldjes

De beeldjes vormen een zogenaamde Calvariegroep, bestaande uit 3 beelden: Christus aan het kruis, Maria en zijn lievelingsleerling Johannes de Evangelist. In een nis onderin het eerste beeld stond vroeger een beeldje van Sint Rochus. Deze heilige werd aangeroepen bij de pest.

Lees meer over de drie beeldjes >>

 

De Kluis - kluizenaarswoning annex kapel

In deze woning uit 1688, woonden tot 1931 na elkaar 16 kluizenaars. Naast het mergelstenen gebouw staan 14 kruiswegstaties. Het geheel is in eigendom bij Natuurmonumenten; het beheer gaat in samenwerking met de Valkenburgse stichting ‘Sjaesbergergangk’. 

Lees alles over het pittoreske rijksmonument >>

Däölkesberg

Däölkes is Limburgs voor kauwtjes. Deze vogels nestelen graag in holen in de kalkstenen berg. Ook andere vogels nestelen op deze plek. Ook de mens maakte ooit gebruik van de berg. Er zijn zelfs vuurstenen werktuigen uit de Nieuwe Steentijd gevonden!

Lees meer over de Däölkesberg >>

Sint Jansboskapel

Limburgser kan het bijna niet: een wegkapel uit mergelsteen met op de achtergrond de hellingen van het Gerendal.

Lees meer over de Sint Jansboskapel >>

Wat vind je nog meer in Genhoes?

Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Deze oase van groen behoorde vroeger tot kasteel Schaloen. Nu is hij eigendom van gemeente Valkenburg aan de Geul, het IVN beheert de tuin. Je kunt de oude watermolen en deze heemtuin annex kruidentuin bezoeken.

Kasteel Schaloen

Dit kasteel is gebouwd in de toenmalige beemden (nu graslanden) van de Geul bij Oud-Valkenburg. Het kasteel stamt uit de 14de eeuw, maar was toen veel kleiner. Nu is het een uitgebreid hotel-restaurant. 

Oud-Valkenburg

Een kerkdorpje binnen de gemeente Valkenburg aan de Geul. Vermoedelijk begon de bewoning van het gebied in Oud-Valkenburg. Het is dus niet het huidige Valkenburg aan de Geul dat in de oorkonde van 15 februari 1041 staat met de naam Falchenberch. De naam Oud-Valkenburg klopt dus helemaal!

 

word nu lid