natuurgebied

Griend

Bestel ze in de webshop!

Unieke postzegels Griend

Wadden- en vogelliefhebbers opgelet! Natuurmonumenten maakte samen met kunstenaar Erik van Ommen een bijzondere set postzegels. Natuurlijk te gebruiken als postzegel, maar ook voor de verzamelaar is dit postzegelboekje een 'musthave!'

100 jaar Griend

Griend is in 2016 precies honderd jaar in beheer bij Natuurmonumenten. Tijd voor een feestje? Ja en nee. Dit bijzondere eiland in de westelijke Waddenzee heeft het moeilijk. Al in 1988 legde Natuurmonumenten een zanddijk aan om het eiland tegen de stroming te beschermen. Nu, vijfentwintig jaar later, is deze zanddijk geheel verdwenen en hebben de golven weer vrij spel. Als we niets doen verdwijnt het eiland. Daarom starten Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten binnenkort een herstelproject om de inmiddels weggespoelde zanddijk te vervangen.  Waarom?  Fotograaf: /kunstenaar: Erik van Ommen

Veel vogels

Duizenden broed- en trekvogels zijn afhankelijk van Griend. Het vijftig hectare grote eiland herbergt de grootste broedvogelkolonie grote sterns van West Europa. Daarnaast gebruiken vele trekvogels, zoals kanoet, rosse grutto en bonte strandloper het eiland als 'tankstation' op weg naar hun veelal Antarctische broedgebieden. Genoeg redenen om het eiland te beschermen.

Waarom ingrijpen?

Waarom we de natuur niet haar gang laten gaan zullen sommige mensen denken? Door menselijk ingrijpen, het aanleggen van de afsluitdijk, veranderen stromingen en waterhoogtes waardoor het eiland al in de jaren vijftig dreigde te verdwijnen. Na het komende herstelproject hopen we Griend weer aan zijn lot over te kunnen laten.

Feestje

Om bij dit jubileumjaar stil te staan heeft Natuurmonumenten samenwerking gezocht met kunstenaar Erik van Ommen en PostNL.  Van Ommen legde tien wadvogels met uiterste precisie in olieverf vast. Ze zijn te vinden in een uniek PostNL  postzegelboekje. Wil je dit collectorsitem aanschaffen? Kijk dan in de webshop van Natuurmonumenten. Vanaf 24 april zijn ze ook als postzegelvel bij PostNL te koop.

 

word nu lid