Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Langenboomse bossen en De Kuilen

Langenboomse Bossen

Welkom in Langenboomse bossen en De Kuilen

Bos, heide en water; in de Langenboomse bossen en de Kuilen vind voorieder wat wils. Op de grens tussen de Peelhorst en het Maasdal werd de natuur ooit door mensenhanden ingetoomd. Nu geeft Natuurmonumenten de voormalige productiebossen en zandafgravingen hun natuurlijke karakter terug. Een heerlijke plek om te struinen door de bossen. Vergeet niet je badkleding mee te nemen want in een gedeelte van de oude zandafgraving mag je zwemmen.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Langenboomse bossen en De Kuilen

Over het gebied

De Langenboomse Bossen en De Kuilen liggen op het grondgebied van de gemeente Mill en Sint Hubert. Sinds 2000 beheert Natuurmonumenten het gebied. In de 19e eeuw bepaalde heide hier nog het beeld. Tegenwoordig bestaat het gebied uit een afwisseling van naald- en gemengd bos, stukjes heide en een voormalige zand- en grindwinning waar je op zomerse dagen heerlijk kunt zwemmen bij het strandbad. De das voelt zich thuis in de Langenboomse Bossen, evenals de levendbarende hagedis.

De Langenboomse Bossen en De Kuilen liggen ten noordwesten van het Brabantse dorp Mill. In de 19e eeuw waren ze nog bedekt met heide en stuifzand en waren ze alleen geschikt om schapen te hoeden. De mens probeerde begin 20e eeuw grip op de woeste gronden te krijgen door er dennenbossen voor de houtproductie aan te planten. Dit werden de

Langenboomse Bossen.



Ook de Nieuwe Millsche heide verloor rond 1950 zijn ruige karakter toen de vlakte werd omgevormd tot zand- en grindwinningsgebied. Later, sinds de jaren tachtig, vond er steeds meer recreatie plaats. 



Natuurlijker bossen en plassen Het intensieve gebruik van de bossen en gronden heeft duidelijke sporen in het landschap achtergelaten. Natuurmonumenten maakt de eentonige productiebossen nu gevarieerder en geeft ook in De Kuilen de natuur weer een kans. De rust keert terug en in zowel de Langenboomse Bossen als De Kuilen komen meer stille recreatiemogelijkheden. Je kunt zelf het nieuwe veelzijdige karakter van beide gebieden ervaren door de wandel- of

fietsroute te volgen. Of kom zwemmen in het strandbad, op de plek waar ooit de zandgraafmachines hun werk deden.

Elders in het gebied treft u nu natuurlijke oevers aan, die het beeld bepalen. 



Fossiele vondsten

Behalve de vele plassen hebben de zandwinningsactiviteiten nog meer nagelaten. Tijdens graafwerkzaamheden zijn namelijk verschillende fossielen uit de prehistorie gevonden. Deze vondsten, zoals haaientanden en mammoetrestanten, kun je bekijken in het Oertijdmuseum in Boxtel. De fossielen zijn ook te zien in het bezoekerscentrum De Valkhoeve aan de Valkweg 11 te Mill. Beide gebieden ook nu nog rijk aan talloze plant- en diersoorten. Dankzij de inspanningen van Natuurmonumenten krijgen ze meer kans en wordt hun leefgebied vergroot.

Zand- en grindwinning

In wederopbouwperiode van de jaren ‘50 had men een grote behoefte aan grondstoffen. In het gebied won men zand en grind. Na de winning bleven grote plassen achter die tegenwoordig een hoge waarde heeft voor de natuur en de recreatie.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Kuilen vind je meer informatie over de natuur van het gebied, maar ook bijzondere fossielen die met het winnen van zand en grind tevoorschijn kwamen. Uiteraard

kun je hier terecht voor een hapje en een drankje. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin.



Naaldbos

Vanaf 1919 plantte men dennen aan om de heide enige commerciële waarde te geven. Tegenwoordig vormt Natuurmonumenten de bossen om tot gevarieerde bossen met een rijker planten- en dierenleven.



Schotse hooglanders

Deze runderen zijn de maaimachines van Natuurmonumenten. Zij zorgen ervoor dat

het gebied niet dichtgroeit, zodat allerlei planten en kleine dieren een kans krijgen.



Voormalig vliegveldje

In de Tweede Wereldoorlog legden de geallieerden hier een klein, tijdelijk vliegveldje aan als extra steun aan het front. Een langgerekte wal met bomen en struiken vormt de enige tastbare herinnering aan dit verleden.



Plas-dras en poelen

Naast de grote waterplassen kom je in het gebied ook plas-drasplekjes en poelen tegen. Hier voelen zich weer hele andere planten en dieren thuis. Zo zie je hier de kievit en kleine plevier. In het water leven de bruine en groene kikker, alsmede de alpenwatersalamander.



Open plekken

Op open, zanderige plekjes kun je hazenpootje tegenkomen. De bloemhoofdjes verschijnen van de zomer tot de herfst en zijn gemakkelijk te herkennen aan de zachte haartjes. Let bij hazenpootje onder andere op gewone rolklaver, schapenzuring en zandblauwtje.



Militaire voertuigen

Defensie maakt gebruik van de Langenboomse Bossen voor oefeningen van verbindingseenheden. Je kunt dus geknal horen en militaire voertuigen langs zien rijden. Ook het oorlogsverleden is terug te vinden in de bossen. Door het gebied loopt het Duits lijntje, dat van Boxtel naar Wezel liep. Meer informatie hierover vind je bij en de heemkundekring.

Dieren en planten in de Langenboomse Bossen

In de herfst vind je in het bos veel paddenstoelen, zoals de vliegenzwam en ridderzwam. In de bossen broeden vogels als de boomklever en verschillende soorten (grote bonte en groene) spechten. Ook zijn er in het natuurgebied enkele dassenburchten aanwezig. De kans is echter heel klein dat je een das zult zien. Het zijn nachtdieren en ze zijn heel schuw.

Dankzij het beheer (en verbinden van heide) door Natuurmonumenten heeft de beschermde levendbarende hagedis zijn weg naar de heideveldjes in het gebied weer gevonden. Rond de plassen en poeltjes en in de nattere delen van het gebied zie je allerlei libellen en watervogels, zoals ganzen, plevieren en visdiefjes. De rijke natuur trekt ook roofvogels aan als wespendief en havik.

Wat kun je in het natuurgebied de Langenboomse bossen en De Kuilen doen?

  • Wandelen over de paden en over de 'groene' wandelroute;
  • Zwemmen op het dagstrand
  • Breng een bezoekje aan informatiecentrum en logement De Valkhoeve, waar je ook kunt overnachten;

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Langenboomse bossen en De Kuilen

Nieuws