natuurgebied

Leuvenumse bossen

Over dit gebied

Wandelen, fietsen of paardrijden: je kunt het allemaal in de Leuvenumse bossen. In dit gevarieerde natuurgebied op de Noordwest-Veluwe vind je bos, hei, stuifzand én een slingerende beek.

Vroeg ochtendlicht in oktober bij de Leuvenumse beek. Fotograaf: Sjoerd van der Wal

Te doen

In de Leuvenumse Bossen zijn wandelroutes van verschillende lengtes. Voor mindervaliden is er een rolstoelnatuurpad, bereikbaar vanaf de Poolseweg. Ook kun je in het gebied naar hartenlust fietsen en paardrijden en zijn er routes voor aangespannen paarden. 

Variatie in de Leuvenumse Bossen

De Leuvenumse Bossen bestaat uit vier aaneengesloten gebieden met elk een eigen karakter:

Voedselparadijs

Dood hout blijft liggen in de Leuvenumse bossen. Het is een waar voedselparadijs voor bodemdiertjes, insecten en paddenstoelen. Insecteneters als specht, wild zwijn en das komen hier op af. Op open plekken in het bos groeien varens. Reeën en herten vinden hier beschutting en voedsel. In de holtes in oude bomen huizen boommarters, verschillende soorten spechten en uilen. 

Fotograaf: Ad van RoosendaalBron: KNNV Roosendaal

Naaldbossen

Onder naaldbomen groeien vaak weining planten, maar in de naaldbossen van Leuvenhorst - onderdeel van de Leuvenumse Bossen - vind je er zowel vossenbes als kraaiheide.

Heide

Wie goed kijkt zal tussen de heidepollen van het Cyriasische Veld plantensoorten zien als de stekelbrem, en diersoorten als de heivlinder, heideblauwtje en de levendbarende hagedis. De Drentse heideschapen en de paarden grazen gras en jonge struiken en bomen weg, en zo blijft deze variatie behouden. 

Stuifzand

Het microklimaat van stuifzandgebieden is zeer extreem. Zowel de temperatuur als de vocthigheid kan in het losse zand sterk schommelen. De planten en dieren die hier leven hebben zich aangepast aan deze omstandigheden, ze komen vaak alleen in stuifzanden voor. Ze hebben bijzondere namen als mierenleeuw en girafje.

sociale media

word nu lid