natuurgebied

Maasuiterwaarden

Uiterwaarden in Gelderland

Natuurmonumenten heeft een groot aantal Maasuiterwaarden onder haar hoede, voornamelijk aan de Brabantse oevers van de Maas. Maar ook de Gelderse kant mag niet vergeten worden, daar liggen ook een aantal mooie gebieden met prachtige struinnatuur of natuur in ontwikkeling.

De Hedelse Bovenwaard (bij Hedel)

De Hedelse Bovenwaard wordt gedomineerd door een grote plas in het midden, die verbonden is met de Maas zelf. Daardoor is ook hier sprake van eb en vloed, met soms wel 30 centimeter hoogteverschil. De plas is ontstaan door voormalige zandwinning, maar ook het afgraven van klei heeft zijn sporen nagelaten in de vorm van veel reliëf in het landschap. Langzaamaan neemt de natuur het weer over.

De bever, terug van weggeweest

Sinds Natuurmonumenten het gebied beheert is er weer rust en zijn delen al dichtgegroeid met wilgenbosjes. Dit bleef niet onopgemerkt door de bever, die na een afwezigheid van een paar honderd jaar weer in het gebied leeft! Er is een beverburcht, waar ook al jongen in zijn geboren.

Langs de Maas kun je verschillende vraatsporen vinden. Van omgeknaagde bomen tot afgeknaagde takjes die je op de oevers kunt vinden. 

Vogels op en aan de Maas

Vanuit de vogelkijkhut kun je goed vogels spotten. Visdiefjes, tureluurs, oeverzwaluwen en watervogels weten het gebied te vinden. De grote plas staat nog in verbinding met de Maas.

Waterveiligheid

Tot slot: met de uitvoering van het project Stroomlijn wordt de rivier een stuk veiliger. Natuurmonumenten verwijdert in de toekomst in opdracht van Rijkswaterstaat een deel van de begroeiing in de Hedelse Bovenwaard. Bij hoogwater kan het water van de Maas dan sneller doorstromen, wat de kans op overstromingen verkleind.

Natuurmonumenten houdt bij dit werk zeker rekening met de natuurwaarden van de Hedelse Bovenwaard. Plekken waar bijzondere planten groeien, zoals de wilde marjolein, worden met rust gelaten. En ook de bever willen wij niet verjagen.

Daarom wordt met een grote boog om de beverburcht heen gewerkt. Ook blijft er voldoende bos en ander begroeiing staan als voedsel voor de bever.

Maasoevers bij Maasbommel

Deze maasuiterwaard is nog niet zo lang in eigendom van Natuurmonumenten, hier wordt nog hard gewerkt om de natuur in te richten. Rijkswaterstaat realiseert hier in samenwerking met Natuurmonumenten een oevergeul.

Lees alles over de aanleg van de oevergeul bij Maasbommel >>
Er is ook een detailkaart van de nieuwe uiterwaard: download de kaart >>

FORT DE VOORN

Eeuwen geleden lag er op een eilandje in de Maas een fort, dat ons beschermde tegen de Spaanse soldaten. Nu herinnert alleen de verdedigingswal nog aan het bijzondere verleden van deze plek in de Bommelerwaard. We hebben het over Fort de Voorn, ook wel Fort Nassau genoemd. Benieuwd naar het verhaal achter het fort en de oude boomgaard die er nu ligt? Lees snel verder over Fort de Voorn >>

word nu lid