natuurgebied

Mookerheide

Cultuurhistorie op de Mookerheide

Naast de prachtige heidevelden en weidse uitzichten, zijn er ook allerlei fraaie cultuurhistorische elementen op de Mookerheide, zoals de schansen en Jachtslot Mookerheide.

Heumense- en Mookerschans

Op de Mookerheide vind je, half verborgen in het Noord-Limburgse landschap, twee eeuwenoude verdedigingswerken. Op deze strategische plekken konden soldaten zich verschansen; vandaar de bijbehorende naam. 

De Heumense schans stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de 17e eeuw en heeft de vorm van een vijfpuntige ster. De Mookerschans stamt uit ongeveer dezelfde tijdsperiode, maar heeft juist een vierkante vorm, met 4 bastions op de hoeken, waar vandaan je alle richtingen op kon kijken. Nu ligt deze schans verborgen in het bos. Maar ook al in de 16e eeuw was de Mookerheide een strijdtoneel: tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd hier flink gevochten.

Landgoed Mookerheide met het jachtslot

In 1902 verrees in de kale, ontgonnen woeste heide het jugendstil Jachtslot de Mookerheide met omliggende tuinen, een parkbos en een uitgestrekt landgoed. Het hele gebied is in ere hersteld, waaronder de mooie moestuin en het kassencomplex. 

Lees meer over dit bijzondere rijksmonument >>

word nu lid