natuurgebied

Mookerheide

Over natuurgebied de Mookerheide

Je kunt heerlijk dwalen over de Mookerheide en het vroegere landgoed met oud jachtslot en parkbos. Ten oosten van Mook vind je prachtige heide omringd door bos en akkers.

Heumense Schans

De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heb je op sommige punten prachtige vergezichten over de Maas. Bijvoorbeeld vanaf de Heumense Schans, een verdedigingswerk uit de 17e eeuw vlak bij landgoed Mookerheide.

In het zuidelijke deel van de Mookerheide groeit struikheide die in augustus prachtig bloeit. Plaatselijk staat veel brem. De heide wordt begraasd door schapen en runderen om vergrassing met pijpenstrootje terug te dringen. Enkele ruige graslandjes op het landgoed worden extensief beheerd. Door het hele gebied lopen twee geopaden, een regionale MTB-route, ruiterpaden en menroute en verschillende wandelroutes.

Sierbrug

Landgoed Mookerheide is in 1901 gesticht op een heideontginning die vanaf halverwege de 19e eeuw met naaldbomen is beplant. Het is een karakteristieke buitenplaats met kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een wildkelder en plaatselijke sierelementen. Zo’n sierelement is de rustieke sierbrug vlakbij het jachtslot.

Parkbos

De eerste aanleg van het parkbos stamt uit het begin van de 20e eeuw. Het bos is afwisselender dan de productiebossen die op de arme zandgrond zijn aangeplant. Rond het huis staan eik, esdoorn, plataan en Amerikaanse eik, op sommige plekken staan ze in groepjes van dezelfde soort bij elkaar. Wandel door de typische landschapsstijl waarin het parkbos is aangelegd: over kronkelige paden en langs leuke doorkijkjes. Het naaldbos vormen wij geleidelijk om tot een gemengd bos.

Klooster

Nadat de Zusters van Dominicanessen van Bethanië het jachtslot enkele tientallen jaren als klooster hadden gebruikt, werd Landgoed Jachtslot de Mookerheide in 1985 verkocht aan Natuurmonumenten. Sindsdien is het jachtslot in erfpacht uitgegeven en in gebruik als hotel-restaurant.

word nu lid