natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Beleef dit gebied

Er is genoeg te beleven in Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Wandelen door Berkenheuvel

Het is heerlijk wandelen in het bos van Berkenheuvel. Start bij de VVV Diever en volg de gele pijltjes. De route van 8 kilometer slingert langs de es en door het fraaie dennenbos. De tapijten met kraaiheide kleuren de bosbodem heldergroen.

Eldorado voor fietsers

Het Nationaal Park is een eldorado voor fietsers. Bossen, heidevelden, stuifzand en een prachtige beek staan garant voor afwisselende tocht. Start bijvoorbeeld in Diever met de Drents-Friese Woudroute (bordjes ANWB, 43 km) of volg de Veenwoldsroute vanuit Appelscha (bordjes ANWB, 37 km). Deze laatste route komt ook langs het Fochteloërveen.
 

Te voet langs de Vledder Aa

Voor de liefhebbers van nieuwe natuur. Trek je laarzen aan en ga zelf kijken hoe de Vledder Aa weer als een smalle beek door het natuurgebied slingert. Vooral na een periode van regen is het hier prachtig. De route start bij het informatiebord aan de linkerkant van de Bosweg van Diever naar Wateren (bij het bord Wateren). De route is wit gemarkeerd.

 

Beklemmende stilte

Op twee plekken in het Drents-Friese Wold is de stilte beklemmend. Midden in Berkenheuvel ligt het onderduikershol. Op deze donkere plek hielden in de Tweede Wereldoorlog inwoners van Diever zich schuil. Toen de bezetters in 1944 de schuilplaats ontdekten, werden acht mannen gedood. Op het Wapserveld staat een monument voor zes andere mannen die zijn omgebracht. Ook bij Hoeve aan de weg en bij de Hoekenbrink (beide langs de bosweg) staan oorlogsmonumenten. Meer weten? Kijk op de website van het Nationaal Park Drents Friese Wold.

 

Schaapskooi

Op de grens van het Wapserveld en het Doldersummerveld staat de Schaapskooi van Doldersum. Dagelijks trekt een herder het veld in met zijn kudde Schonebeker schapen. De schapen van het Schonebeker ras zijn de grootste van heideschapen van ons land. De schapenkoppen hebben een flinke neus, zijn bont gekleurd en krijgen geen horens.
word nu lid