natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Over dit natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Op de grens van beide provincies wisselen bos, heide, stuifzand en grasland elkaar af.

Zo’n 12.800 voetbalvelden groot en voor lange tijd beschermd. Dat betekent niet dat Natuurmonumenten tevreden achterover leunt. Zonder beheer verdwijnen de heide en de bijzondere dieren en planten.

Meanderende beek

De Vledder A is een van de parels van het Drents-Friese Wold. De beek ontspringt midden in het natuurgebied en stroomt langzaam richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Eind vorige eeuw stroomde de Vledder Aa nog door een gekanaliseerde bedding. Nu kronkelt de beek weer door de heide alsof het nooit anders geweest is. Dat is het resultaat van een groot natuurherstelproject.

Natuurlijk bos

De bossen in het Nationaal Park worden steeds gevarieerder. Natuurmonumenten dunt hier en daar het bos uit om planten en struiken een kans te geven. Dode bomen mogen in het bos blijven staan of liggen. Op het Wapserveld laten we schapen en koeien grazen. De beesten zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit met gras en jonge bomen.


 

word nu lid