natuurgebied

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Duin en Kruidberg

Het is mooi wandelen in Duin en Kruidberg: een bos- en duinrijk landgoed midden in het Nationaal Park. Tot 1895 waren er twee landgoederen: Duinenberg en Kruidberg. De toenmalige eigenaar heeft ze samengevoegd. De parktuin is aangelegd in de Engelse landschapsstijl met slingerende paden, mooie waterpartijen en verrassende vergezichten.

Vogels kijken

Bij het Cremermeer, een duinmeer aan de westkant van het gebied, ligt een uitkijkpunt. Daar kun je op je gemak kuifeenden, smienten en futen bekijken die in het water dobberen en duiken.

Stevige duinplanten

In de duinen groeien stevige planten die goed tegen de harde en zilte zeewind kunnen. Bijvoorbeeld de stekelige duindoorn met zijn knaloranje bessen. Het stugge helmgras houdt met zijn lange wortelstokken de duinen op hun plaats.

Schotse hooglander helpt konijn

Lange tijd waren konijnen dé grazers van de duinen. Door verschillende ziektes (myxomatose en VHS) is het aantal konijnen in de afgelopen decennia drastisch afgenomen. Gelukkig gaat het nu weer veel beter met de konijnen. Ze spelen een belangrijke rol bij het open houden van de duinen. Toen er minder konijnen kwamen, begonnen de duinen te vergrassen. Natuurmonumenten zet daarom grote grazers zoals Shetlandpony's, konikpaarden en Schotse hooglanders in.

Prachtige wandelroute

Natuurmonumenten heeft een prachtige wandelroute uitgezet door Duin en Kruidberg van 10 of 14 km. Geniet u van de vogels bij het fraaie duinmeer, het ruisende helmgras op de duinen en de statige lanen in dit voormalige landgoed. Ga naar routebeschrijving

word nu lid