natuurgebied

's-Gravelandse Buitenplaatsen

Vrijwilligers op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen

Een grote groep vrijwilligers steekt wekelijks de handen uit de mouwen voor het onderhoud van de buitenplaatsen in ‘s-Graveland. Daarnaast zijn vrijwilligers actief als gastheer of -vrouw in de siertuin op Gooilust. 

Snoeiploeg

Op een aantal buitenplaatsen staan hoogstamfruitbomen. Ook staan er fruitmuren met leifruit zoals abrikoos, moerbei, peer, en zelfs kiwi’s! Twee keer per maand komt de snoeiploeg in actie. Al dan niet gewapend met snoeischaar en ladder nemen zij de fruitbomen- en muren onder handen. In de herfst plukken zij hier (in letterlijke zin) de vruchten van! Door hun inzet dragen zij niet alleen bij aan het in stand houden van oude fruitrassen maar ook aan een stukje cultuurhistorie.

Interesse? Stuur dan een mailtje naar J [dot] vanGalenLast [at] natuurmonumenten [dot] nl

Siertuingroep

Op landgoed Gooilust zijn iedere donderdagochtend vrijwilligers met “groene vingers” aan het werk in de siertuin. Zij zorgen ervoor dat het onkruid onder controle blijft en de planten en bomen worden verzorgd. Dankzij hun inzet ziet de tuin er in ieder jaargetijde aantrekkelijk uit. Jaarlijks komen steeds meer mensen een kijkje nemen in deze historische tuin.

Gastheer/vrouw in de siertuin op Gooilust

Deze vrijwilligers zijn verknocht aan de siertuin. Van maart tot half november kunnen bezoekers op dinsdagmiddag en zaterdagmiddag bij hen terecht met vragen over alles wat groeit en bloeit in de tuin.

Interesse? Stuur dan een mailtje naar J [dot] vanGalenLast [at] natuurmonumenten [dot] nl

Inventariseerders

Deze groep vrijwilligers monitort onder meer de vogels, vleermuizen, zoogdieren en insecten van de buitenplaatsen. Door elk jaar deze dieren te tellen kunnen zij het effect van het beheer evalueren. Bij dag en dauw zijn zij in het veld, zij zijn de oren en ogen van het beheerteam.

Bosploeg

Bomen en struiken onder handen nemen, bankjes en hekken repareren, paden beter begaanbaar maken zijn een aantal werkzaamheden, die door de bosploeg worden uitgevoerd. Zij zijn geregeld op woensdag en zaterdag aan het werk op diverse buitenplaatsen.

Klussenploeg

Deze groep van vrijwilligers houdt zich bezig met reparatie houtwerk, schilderen en dergelijke.

Interesse? Stuur een mailtje naar Richard Pijl via R [dot] Pijl [at] natuurmonumenten [dot] nl

word nu lid