natuurgebied

't Waliën

Over dit natuurgebied

Even ten oosten van Zutphen ligt ’t Waliën. Vroeger een heidegebied, maar nu een gevarieerd landgoed met bos, poelen en bomenlanen waar je heerlijk kunt wandelen, eventueel gecombineerd met andere gebieden van Natuurmonumenten.

Voor wandelliefhebbers is 't Waliën perfect. Struin er lekker rond en als je van stevige wandelingen houdt, combineer het dan met de Velhorst en het Grote Veld. Het Waliën grenst namelijk aan deze gebieden in de Graafschap en de witte wandelroute 'Velhorst' loopt door alle drie!

Bruine kikker, common frogFotograaf: Luc HoogensteinBron: Saxifraga

Natuur op 't Waliën

De heide van het landgoed is beplant met lariks, douglas, fijnspar en Amerikaanse eik. In het bos zijn vier poelen. Hier leven kleine watersalamander, kamsalamander, gewone pad en bruine kikker. Er leven veel vogels, waaronder de zwarte specht. En een onderzoekswebcam van Natuurmonumenten filmde ook een boommarter op 't Waliën:

 

 

Huis en tuin

Het huidige landhuis op 't Waliën is gebouwd in 1915. In diezelfde periode werd door landschapsarchitect Springer een tuin in landschapsstijl aangelegd. Huis en tuin zijn niet toegankelijk.

 

word nu lid