natuurgebied

Tungelerwallen

Over de Tungelerwallen

Bijenwolf, harkwesp, mierenleeuw en de grote rupsendoder, Als deze bijzondere insecten vind je in de natuur van de Tungelerwallen ten zuiden van Weert. Vergeet je insectengids niet!

Kom genieten van de bijzondere insecten

Dit aangeplante dennenbos wordt afgewisseld met stukken heide en stuifzand. De open delen zijn belangrijk voor de mierenleeuw en graafwespen zoals de bijenwolf, de harkwesp en de grote rupsendoder. Verder zitten in het gebied veel sprinkhanen. Op de heide broeden boomleeuwerik, boompieper en roodborsttapuit.

Verken het gebied te voet via een van de wandelroutes en geniet op een rustig tempo van het natuurschoon. Voor de actieveling zijn er mountainbike routes aanwezig. Of ga te paard over de uitgezette ruiterroutes.

De veldkrekel

Ook de veldkrekel voelt zich thuis op de Tungelerwallen. Wil je meer weten over dit beestje en zijn leefgebied kijk dan op de pagina ‘ planten en dieren’. Of probeer tijdens een wandeling het beestje op te sporen aan de hand van de roepende mannetjes.

Steek je handen uit de mouwen

Wil je meehelpen om de heide te beheren? Kijk dan hier om te zien wanneer je tijdens de eerst volgende activiteit de handen uit de mouwen mag steken.

Terugdringen van het bos

Om deze vegetatie in stand te houden, maakt Natuurmonumenten het stuifzand dat met bos en heide dreigt dicht te groeien regelmatig open. De mossen geven het gebied in de herfst een prachtige kleur.

Korstmossen

Op de overgangen van stuivend zand naar heide groeien veel (korst-)mossen. Enkele soorten zijn grijs kronkelsteeltje, peermos, ruig haarmos en het zeldzame IJslands mos.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

word nu lid