natuurgebied

Verdronken Land van Zuid-Beveland

Verdronken dorpen

De watersnoodramp van 1530 veegde dorpen van de kaart in Zeeland en Vlaanderen. Vogels zijn nu de nieuwe bewoners van de natuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Bekijk het bijzondere gebied vanaf de Oesterdam in de gemeente Rilland.

Watersnoodramp

Vroeger stonden op de plek van het ‘Verdronken Land van Zuid-Beveland’ achttien dorpen en de stad Reimerswaal. De dorpen en de stad gingen verloren bij de Sint Felixvloed, een watersnoodramp in 1530 die grote delen van Zeeland en Vlaanderen onder water zette. Het land in dit gebied is nooit meer terugveroverd op de zee. Daarna kreeg dit gebied de naam ‘Verloren Land van Zuid-Beveland’.

Natuur op slikken en schorren

Het natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde en maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Het Verdronken Land van Zuid-Beveland een natuurgebied met slikken en schorren, waar vooral strandkweek en Engels slijkgras groeit. Het slijkgras breidt zich snel uit over de schorren, wat de soort de bijnaam ‘schorrenpest’ opleverde. Ook planten als de zeekraal, lamsoor en gewone zoutmelde groeien hier. Het natuurgebied wordt als broedplaats gebruikt door wilde eenden, bruine kiekendieven en steltlopers als kluten, tureluurs en scholeksters.

Veiligheidsbuffer Oesterdam

Door de aanleg van de stormvloedkering is de Oosterschelde uit balans geraakt. Langzaamaan verdwijnen de waardevolle zandplaten onder water, een proces dat zandhonger heet. Als innovatieve proef wordt er in 2013 bij de Oesterdam een zandlichaam opgespoten wat zowel goed voor de natuur als de kustveiligheid is. Een begin in onze strijd tegen de zandhonger in de Oosterschelde. 

Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • Vanaf de Oesterdam en Haven Rattekaai (gemeente Rilland) heb je prachtig uitzicht, dus neem je verrekijker mee!
  • VVV Yerseke geeft je graag meer informatie over de natuur en de omgeving van dit stukje Zeeland
  • Wil je met familie, vrienden of collega's het gebied verkennen? Vraag een groepsuitje aan >>
  • Bekijk ook onze wandelroutes in Zeeland

Hoe is het natuurgebied te bereiken?

De natuur van het Verdronken Land van Zuid-Beveland mag je niet betreden. Ga voor een perfect uitzicht op de schorren en slikken van dit natuurgebied naar de Oesterdam en de Haven Rattekaai in de gemeente Rilland.

word nu lid