natuurgebied

Zwanenwater

Vrijwilligers van het Zwanenwater

Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers voor uiteenlopende werkzaamheden. Dankzij onze vrijwilligers wordt de natuur nog mooier. Wie wil daar nu niet aan meewerken? In het Zwanenwater zijn vele vrijwilligers actief. Zij werken mee in het beheer, geven informatie, begeleiden excursies en ze inventariseren de planten en dieren in dit bijzondere gebied.

Werken in de natuur

Wilt u echt uw handen uit de mouwen steken? Dan is werken in de natuur iets voor u. Sinds 2003 is een vaste groep vrijwilligers actief in het Zwanenwater. Deze vrijwilligersgroep komt elke dinsdag van 8.30 tot 15.00 uur werken. ’s Morgens beginnen we met koffie en koek in de werkschuur. Vervolgens gaat de groep met een begeleider het gebied in. Rond het middaguur is het tijd voor lunch in de werkschuur. U neemt zelf een lunchpakket mee; voor koffie en thee wordt gezorgd. Na het eten wordt de klus (voor zover mogelijk) afgemaakt. Zorg voor kleding die tegen een stootje kan en vies mag worden.
 

Voorlichting en promotionele activiteiten

Voor een vereniging als Natuurmonumenten is het van groot belang mensen en natuur dicht bij elkaar te brengen. In de zomer geven vrijwilligers vanuit een mobiel infopunt informatie over het Zwanenwater. Bent u graag buiten én vindt u het leuk om contact te hebben met bezoekers? Dan is dit iets voor u. Communicatieve vaardigheden zijn gewenst.
 

Inventarisatiewerk

Het beheren van onze natuurgebieden is de belangrijkste taak van Natuurmonumenten. Maar wanneer doet Natuurmonumenten het goed, wat zijn nu precies de resultaten van natuurbeheer? Dit is wat we in kaart brengen met inventarisatiewerk. In het Zwanenwater tellen vrijwilligers ieder jaar vogels, libellen en vlinders. Zo ontstaat een beeld van de ontwikkeling van de soorten en aantallen van jaar tot jaar.

Tijdens het broedseizoen gaan vrijwilligers ’s morgens vroeg op pad om vogels te inventariseren. Zij doen dit acht tot tien keer per jaar. Voor dit vrijwilligerswerk is een uitstekende soortenkennis van specifieke planten of dieren noodzakelijk. Ook is kennis van diverse monitoringsmethodieken gewenst. Wij zoeken met name mensen die nieuwe soortgroepen willen gaan inventariseren, zoals sprinkhanen en zweefvliegen.
 

Vrijwilliger worden

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u contact opnemen met Lucien Knol, l [dot] knol [at] natuurmonumenten [dot] nl

Voor vragen over het inventariseren van vogels mailt u met Marcel Haas, m [dot] haas [at] natuurmonumenten [dot] nl

word nu lid