Ga direct naar inhoud

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Als je bij het kooihuisje Het Aalkeetbuiten staat, vergeet je even dat de A20, Vlaardingen en Rotterdam zo dichtbij liggen. De eendenkooi ligt aan de zuidwestrand van natuurgebied de Aalkeetbuitenpolder en is een van de drie overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland.

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten bestaat al ruim 400 jaar. Het heeft een kooiplas met vijf vangpijpen en een 19e-eeuws kooihuisje, gelegen aan de rand van de Aalkeetbuitenpolder. Het eenvoudige kooihuisje van gele IJsselsteentjes was in gebruik bij de kooiker of eendenvanger. Hier had hij zijn gereedschappen liggen en kon hij schuilen. De kooiker woonde er in principe niet, om de rust op de kooi te bewaren. Deze rust is essentieel voor het lokken en vangen van eenden.

Aan de latere aanbouw is te zien dat dit huisje toch enige tijd bewoond is geweest. In de kleine eenkamerwoning woonde rond de Tweede Wereldoorlog een compleet gezin met twee kinderen én hun twee koeien.

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Hollandse cultuurhistorie

Een eendenkooi bestaat uit een klein dicht bos met een centrale plas met op elke hoek een vangpijp. Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands fenomeen. Het beroep van kooiker is in de late Middeleeuwen ontstaan. De kooiker had het alleenrecht om hier - en in een straal van tussen de 500 en 1500 meter eromheen - eenden te vangen voor consumptie. Van de laatste kooiker, de heer Mout, is bekend dat hij de eenden per paard en wagen naar zijn vaste poelier in Rotterdam bracht. Tegenwoordig is de vangst van eenden bijzaak. In sommige kooien worden watervogels geringd voor wetenschappelijk onderzoek naar vogeltrek en naar de verspreiding van vogelgriepvirussen.

Eendenkooien in Midden-Delfland

Ooit waren er in Nederland zo'n 1000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien. Behalve die in de Aalkeetbuitenpolder beheert Natuurmonumenten ook de Eendenkooi Schipluiden, waar eenden worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. De derde eendenkooi van Midden-Delfland is in particulier eigendom.

Vangpijp Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Vangpijp Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Het huisje is in 2009 gerestaureerd met behulp van verschillende fondsen en de inzet van vrijwilligers. De vrijwilligerswerkgroep is ook wekelijks actief met het reguliere onderhoud aan de eendenkooi. Van tijd tot tijd worden voor belangstellenden excursies gegeven.

Omliggende landschap

Rondom de eendenkooi ligt het oude, open polderlandschap van Midden-Delfland. In de Aalkeetbuitenpolder is het verkavelingspatroon grotendeels intact gebleven. Daar is in de afgelopen eeuwen nauwelijks iets aan veranderd.

  • Bouwjaar: 1887
  • Architect: Streekeigen bouwstijl

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid