Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Beheervrijwilliger eendenkooi Aalkeetbuitenpolder en Schipluiden, Midden-Delfland

Vind je het leuk om buiten te werken, de natuur te beschermen én cultureel erfgoed te behouden? De boswachters van Natuurmonumenten zijn op zoek naar vrijwilligers die op zaterdag komen helpen in een van de eendenkooien in Midden-Delfland.

Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

De boswachter en tevens kooiker heeft hard jouw hulp nodig in de eendenkooien van Midden-Delfland. Wil jij hem helpen cultureel erfgoed te behouden? In zowel eendenkooi Schipluiden als het Aalkeetbuiten zoeken we versterking voor het vrijwilligersteam. De functie is heel divers. Denk hierbij aan het onderhoud aan rietschermen van o.a. de vangpijpen, onderhoud aan het eeuwenoude kooikerhuisje, wilgen knotten, zagen en maaien.

Het werk is voor beiden eendenkooien hetzelfde. Alleen de invulling verschilt. Om de rust te bewaren tijdens het vangseizoen, wordt er in eendenkooi Schipluiden geen werk uitgevoerd van 1 september tot 1 februari. Hierdoor heb je zo’n 6 tot 8 werkdagen per jaar. Dit is fijn als je wat minder vrije tijd te besteden hebt en toch een steentje wilt bijdragen in de vorm van vrijwilligerswerk! Kun je nu echt niet stilzitten en wil je graag meer werk verzetten? Dan kun je altijd in het vangseizoen aansluiten bij de vrijwilligersgroep in de Aalkeetbuitenpolder, deze groep is elke zaterdag actief.

Tijdsbesteding

 • Eendenkooi Het Aalkeetbuiten: elke zaterdag van 9.00 – 13.00 uur
 • Eendenkooi Schipluiden: elke laatste zaterdag van de maand van 10.00 – 16.00 uur (met uitzondering van het vangseizoen van 1 september tot 1 februari, dus 6 tot 8 werkdagen per jaar)

Locatie

Wat houdt de functie in?

Een eendenkooi bestaat uit een klein dicht bos met een centrale plas met op elke hoek een vangpijp. Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands fenomeen. Het beroep van kooiker is in de late Middeleeuwen ontstaan. De kooiker had het alleenrecht om hier - en in een straal van tussen de 500 en 1500 meter eromheen - eenden te vangen voor consumptie.

In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien. Behalve die in de Aalkeetbuitenpolder beheert Natuurmonumenten ook de Eendenkooi Schipluiden, waar eenden worden gevangen en geringd door de kooiker voor wetenschappelijk onderzoek.

Wie zoeken wij?

 • Je bent inzetbaar op zaterdagen;
 • Je bent iemand die het leuk vindt om een mooi stukje nieuwe natuur en cultuur te onderhouden, zodat passanten en recreanten ervan kunnen genieten;
 • Je hebt een goede conditie voor fysiek werk;
 • Het liefst ben je zo vaak mogelijk aanwezig, met een minimum van 6x per jaar voor Aalkeetbuitengroep;
 • Je woont in de buurt van Midden-Delfland.

Wat bieden wij?

 • Uitdagend werk bij een organisatie met een breed maatschappelijk draagvlak;
 • Een vast contactpersoon en beschikking over benodigde voorzieningen bij het werk;
 • Sociaal groepswerk;
 • Een onkostenvergoeding voor vervoer van en naar de werkplek (max 25 km enkele reis);
 • Een (vrijwilligers)pas voor korting op producten van Natuurmonumenten.

Neem contact op!

Is deze vrijwilligersfunctie op je lijf geschreven? Werk jij graag mee aan een mooi Nederland? Neem contact op met boswachter Gerard van Winden, via [email protected]

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo