Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe voetgangersbrug over de Zweth brengt meer wandelplezier

18 juli 2016 | Natascha Hokke

Met het plaatsen van de nieuwe voetgangersbrug over de Zweth in Midden-Delfland wordt een schitterend, uniek natuurgebied bereikbaar gemaakt voor wandelaars. De struinpaden zijn binnenkort gereed en toegankelijk.

Vlietlanden wandelen

Boswachter Juriaan van Leeuwen is blij dat de brug er ligt. Deze zorgt ervoor dat de je nog beter door het gebied kunt wandelen. In de polder liggen bruggetjes om de sloten over te lopen. “Je wandelt door de kruiden en bloemen waar je insecten voor je uit ziet springen. Het geeft mij altijd een heerlijk gevoel!”

Uitzicht over het natuurgebied

Daarnaast is in het voorjaar het uitkijkpunt geopend door gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland van waaruit onder andere de verscheidenheid aan weidevogels, zoals de grutto en de tureluur, zichtbaar zijn.

Noordse Woelmuis op Tiengemeten

Ook toegankelijk voor de natuur!

Niet alleen voor ons wordt het natuurgebied straks goed toegankelijk. Tussen de Vlaardingse Vlietlanden en de Ackerdijkse Plassen wordt gewerkt aan een ecologische passage. De voetgangersbrug en het uitkijkpunt zijn geheel ontworpen om op te gaan in het gebied. De ecopassage zelf bestaat uit een aantal passeerbuizen onder de wegen langs de Schie. Daardoor steken kleine dieren zoals de noordse woelmuis en de waterspitsmuis straks gemakkelijk en veilig de Schie, de Kandelaarweg en Rotterdamseweg / Delftweg over. De Schie en de sloten daar omheen krijgen natuurvriendelijke oevers. Zo sluiten natuur en recreatie naadloos op elkaar aan.

Ecopassages als belangrijke natuurverbinding

Via de Ecopassage Schie kunnen (kleine) dieren zoals de noordse woelmuis en de waterspitsmuis straks gemakkelijk en veilig de Schie, de Kandelaarweg en Rotterdamseweg / Delftweg oversteken. Naast de passage door de Schie worden ecopassages in de A13 en A4 Delft-Schiedam gemaakt. Daardoor ontstaat een natuurverbinding tussen de Vlaardingse Vlietlanden en de Ackerdijkse Plassen.

Kwaliteit Midden-Delfland behouden

Deze ecopassage houdt verband met de aanleg van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam. De Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Zo werd vorig jaar over de A4 het grootste eco-aquaduct van Nederland geopend. “De realisatie van de A4 door Midden-Delfland zou niet mogelijk geweest zijn zonder investeringen in de kwaliteit van Midden-Delfland en het stedelijk gebied tussen Schiedam en Vlaardingen. Extra natuur, recreatieve voorzieningen, saneren van tuinbouwkassen en behoud van weidevogels; in het gebied gebeurt immers zoveel meer dan alleen de aanleg van de rijksweg”, aldus gedeputeerde Floor Vermeulen.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter