Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Beleefpad Brunssummerheide

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Beleefpad Brunssummerheide

Maak kennis met de Brunssummerheide en geniet van het uitzicht. Volg voor de route de blauwe borden met het rolstoel -symbool.

We raden aan de route met een begeleider te volgen. Er zijn onderweg kleine hellingen.

We werken aan meer voorzieningen langs deze route. Naar verwachting zijn de voorzieningen eind 2019 gereed. De route wordt dan gemarkeerd met oranje bandjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

De route

 Startpunt

1Schaapskooi en ontdekpoel

Links kijk je op het dak van de schaapskooi, waar de schaapskudde verblijft als ze niet aan het grazen is. Want de schapen lopen samen met de herder over de hei om die grasvrij te houden. Doen we dat niet dan zou de hei spoedig verdwijnen en het gebied veranderen in een veld vol pijpenstrootje of bos.Aan je rechterhand zie je een ontdekpoel en een houten boombeeld van een waterjuffer: een soort libel. Ze staat bij deze poel omdat libellen- en jufferlarven groot worden in het water. Het duurt wel meer dan een jaar voordat ze uit het water komen, uit hun huid kruipen en kunnen vliegen. Het verschil tussen een juffer en libel zie je het beste wanneer de beesten zijn geland. Een libe spreidt zijn vleugels, een juffer vouwt ze op.

2Bruggetje

Het lijkt alsof dit bruggetje een (droge) sloot overbrugt, maar het is een oude verdedigingsgracht: de landgraaf.Het is een kilometers lange aarden wal, die behalve landgraaf ook wel landweer genoemd wordt. Het ontstaan en doel van deze landweer is nog steeds een mysterie.De een zegt dat hij uit de uit de prehistorie stamt en verwijst naar de grote urnenvelden die men in de 19e eeuw op de Brunssummerheide gevonden heeft.Volgens de ander dateert de landgraaf uit de laatste eeuwen van de Middeleeuwen en verwijst de landgraaf naar gelijksoortige omwallingen die in die tijd in het hertogdom Gulik en rond de Rijksstad Aken opgeworpen zijn.

3Groot gezwel

Bij de asfaltweg gaan we naar links om direct weer rechtsaf te gaan. Maar kijk even naar de merkwaardig gevormde boom die daar ligt!Het is de stam van een populier met een vergroeiing van zogenoemde Maserknollen. Het zijn een soort kankergezwellen, waar bomen doorgaans geen last van hebben. Het hout van dit soort vergroeiingen was vaak zo mooi gevormd dat het vroeger werd gebruikt als fineer en als dashboardbekleding in dure auto’s.

4Door het Huttenbos

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat dit bos vrijwel uitsluitend uit machtige beukenbomen bestaat. Wat daarbij opvalt is dat hier weinig ondergroei is. Dat komt doordat de beuk veel schaduw geeft en omdat het blad slecht verteert. Hierdoor ontstaat een zure humuslaag, waarin niet veel kruiden en planten kunnen gedijen.Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven. Met  bijvoorbeeld hutten bouwen, verstoppertje of tikkertje spelen.

5Twee boomstammetjes

Natuurmonumenten laat regelmatig dood hout liggen, omdat hier weer dieren en insecten op af komen. Deze twee boomstammetjes zijn voor jullie bedoeld. Om even te pauzeren en te genieten van de rust en het uitzicht.Luister ondertussen goed naar de geluiden in het bos. De kans is groot dat je het 'gehamer' van een grote bonte specht hoort. Zijn naam dankt hij aan zijn kleurenpatroon en hij is de grootste van de drie 'zwart-witte' spechten. Maar de grootste specht van ons land is de zwarte specht, die is bijna 2 keer zo groot!

6Genieten van het uitzicht

Ook op deze plek, met speciale rolstoelbank, valt er genoeg te genieten. Vooral eind augustus, begin september is het hier prachtig paars door de glooiende heidevelden. Ook heb je een fraai uitzicht op de vennen recht voor je. In het voorjaar kun je hier zomaar getrakteerd worden op een heus kwaakconcert!

7Extra rondje

Als je nu naar links gaat, keer je weer terug bij het bezoekerscentrum, maar je kunt ook naar rechts. Even verder kun je dan naar links de route nog voor een deel andersom volgen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.