Wandelen

Beleefpad Brunssummerheide (Oranje)

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Beleefpad Brunssummerheide (Oranje)

Beleef de Brunssummerheide in het klein. Tijdens deze korte maar afwisselende route -ideaal voor gezinnen met jonge kinderen- ontdek je enkele boombeelden van markante gebiedsbewoners, passeer je het uitdagende Huttenbos en geniet je van een prachtig uitzicht op de heidevelden. De ondergrond van deze wandelroute is halfverhard. Bezoekers in een rolstoel wordt aangeraden om de route met begeleiding te volgen vanwege enkele lichte hellingen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Startpunt Beleefpad

De wandelroute start nabij de gratis parkeerplaatsen aan de Schaapskooiweg. Loop naar het centrale startpunt voor de routes naast het pannenkoekenrestaurant. Op dit centrale informatiepunt met mega-zitbank kun je overige gebiedsinformatie raadplegen. Volg de oranje markeringen op de routepaaltjes langs het pad. Veel wandelplezier toegewenst!

Klaar voor de start....
Startpunt Beleefpad

2Ontdek de ontdekpoel!

In deze kunstmatige poel kun je vooral in het voorjaar kikkers en salamanders aantreffen. De kikkers kwaken vooral in de periode dat ze op zoek zijn naar een vrouwtje om te paren: "Kies mij! Kies mij!"

Poelbezoekers
Ontdek de ontdekpoel!

3De Landgraaf

Je passeert met een bruggetje het archeologisch monument de Landgraaf. Deze slingert vele kilometers door de omgeving en is naamgever van de naburige gemeente. Is het een Middeleeuwse verdedigingsgreppel (landweer) of diende deze ooit om de vroegere dorpsgrenzen te markeren? Het is een van de vele geheimen van de Brunssummerheide!

Verdedigingswal uit het verleden
De Landgraaf

4Bultboom

We tonen hier het restant van een populier uit het Geleenbeekdal die door een bacterie in het hout is aangevallen. Als verdedigende reactie maakte de boom extra hout aan. Hierdoor ontstond dit bijzonder houtgezwel, Maserknol genaamd. Dit is een uitzonderlijk groot exemplaar. Deze boom ging er niet aan dood maar veroorzaakte onveiligheid naast een wandelpad en werd daarom gerooid.

Bultboom
Bultboom

5Voormalige puinhoop

Onder je voeten, veilig verstopt onder een behoorlijke deklaag, bevindt zicht het voormalige vuilnisstort van de omgeving. Dat verklaart hier de opvallende verschillen in begroeiing op de kegelvormige heuvel:  heide en gras scherp naast elkaar. De opgegroeide bomen zijn belangrijk: vanaf het voorjaar steeds opnieuw een onmisbare nest-en voedselbron voor de vele vogels en  insecten.

Stort onder je voeten
Voormalige puinhoop

6Spionnentraining

Neem plaats op het stoeltje en geniet van de rust en... de geluiden! Hoor je de bijen uit het naburige stalletje of het kwetterende winterkoninkje? Train je ogen en oren: wie ontdekt als eerste enkele bewoners van deze natuurplek vol voedsel, rust en bescherming? Het is ook een geschikte plek voor jouw natuurfoto's. Heb je een mooie foto geknipt: deel hem met ons via onze Facebookpagina van de Brunssummerheide

Spotten voor beginners
Spionnentraining

7Paarse pracht en praal

Welkom op het mooiste uitzichtspunt! Hier kijk je uit op een prachtig glooiend heideveld dat in augustus prachtig paars kleurt. De imposante dennen mogen blijven staan maar hun jonge scheuten in het heideveld worden consequent verwijderd door vrijwilligers en ... schaapskudde. Natuurmonumenten laat de unieke heide voorgaan!

Groot onderhoud aan de heidevelden
Paarse pracht en praal

8Gratis krekelconcert

Tsjirp Tsjirp! In dit open terrein naast de Ravotplek leeft de veldkrekel. 's Zomers laat hij graag zijn markante geluid horen. Dat brengt hij voort door zijn harde dekschilden tegen elkaar op te wrijven.

Krekel
Gratis krekelconcert

9Uitnodiging voor meer

Welkom terug! We hopen dat je genoten hebt van een korte maar afwisselende wandeling. We nodigen je graag uit om de Brunssummerheide nog vaker te beleven. Dat kan ook via de andere gemarkeerde wandelroutes in verschillende lengtes. Die vind je ook in deze app. Helaas zijn deze voor bezoekers met een fysieke beperking niet goed toegankelijk door de vele heuvels  in het terrein. Tot ziens!

Wegwijzer
Uitnodiging voor meer
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.