Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Heikop, Brunssummerheide (Rood)

Waar: Brunssummerheide

Goudhaantje
1 uur 0
3 km

Over de route

De Brunssummerheide ligt in het prachtige heuvelachtige Zuid-Limburg, tussen Heerlen en Landgraaf. Het ene moment loop je in het donkere dennenbos en het andere moment tussen glooiende heidevelden. Op sommige punten geniet je van uitzichten op Brunssum en Sittard. Met een beetje geluk spot je een ree, een groene specht of een zandhagedis tijdens deze wandelroute.

Volg tijdens het wandelen de routepaaltjes met een rode band, bij onduidelijke splitsingen staat een rood pijltje. De route start direct achter het informatiebord van Natuurmonumenten.

LET OP: Bij punt 9 kun je de keuze maken voor een korte of langere route. De extra lus van 2,5 km. staat niet op dit kaartje maar is in het veld ook aangegeven met rode pijltjes.

Waar kun je starten

Ochtendbeeld
Startpunt

Parkeerplaats Landgraaf

Wat kom je onderweg tegen?

Heuvellandschap

1. Klimmen en dalen

Deze wandeling biedt veel afwisseling. De ene keer verdwaal je bijna in het bos en vervolgens bevind je je weer op een uitgestrekte vlakte met verrassend wit zand dat al miljoenen jaren oud is! Het is een route met nogal wat klimmen en dalen langs glooiende heuvels. Dit hoogteverschil is zeer kenmerkend voor het Zuid-Limburgse landschap. Een landschap dat is ontstaan door de eeuwenlange erosie door rivieren en beken, maar ook door aardverschuivingen onder het oppervlakte.

Open bos in wording

2. Open bos in wording

Aan de linkerkant zie je productiebos. Dit bos is ooit aangelegd voor houtoogst. Kenmerkend voor productiebossen zijn de kaarsrechte rijen met bomen. De bomen zijn allemaal even dun of dik, lang en hoog en staan even ver van elkaar af. Aan de andere kant zie je een wat meer open bos dat in eerste instantie ook is aangeplant. Natuurmonumenten wil dit bosgebied een meer natuurlijk karakter geven. We creëren meer open plekken en brengen daarmee meer variatie aan in de loofbomen, struiken en planten die hier groeien. Zo ontstaat er een rijkere leefomgeving voor verschillende dieren zoals de groene specht (luister naar zijn 'gelach' in de app), de rode bosmier en kleine zoogdieren, zoals muizen en eekhoorns. De natuur wordt er een stuk gevarieerder, gezonder en mooier van!

superspeurder

3. Spannende bosrand

Daar waar de route naar rechts afbuigt zie je aan de linkerkant een open grasland liggen. De bosrand is een ideale uitkijkplek voor de buizerd. Hij kan vanuit een boom het grasland goed overzien en bij een plotselinge beweging van hun prooi zijn ze snel ter plekke.Aan de andere kant zie je een naaldbos, je kunt hier als je geluk hebt de roep van de grote bonte specht horen. In het voorjaar hoor je hem vaak roffelen. Met het 'gehamer' bakent hij  zijn territorium af en probeert hij een vrouwtje te versieren.