Ga direct naar inhoud
Nieuws

De winter: rust voor reeën

13 januari 2020 | Simone Damhof

In de winter zie je vaak een groepje reeën bij elkaar. In andere jaargetijden geven ze juist veel meer de grenzen van hun leefgebied aan en vinden ze het leven in een groep niet prettig. De natuur heeft ook hier iets moois voor bedacht: de hoeveelheid geslachtshormonen bij reewild daalt in de winter. Zo verdragen ze elkaar beter en dat is wel zo prettig in een groep.

ree winter bas worm

Reeënsprong

Een ree is in het voorjaar en de zomer sterk gehecht aan zijn of haar territorium . ’s Winters leeft het dier juist graag in een groep. Dit noemen ze een reeënsprong. Samenleven in een groep is dan fijn want het voedselaanbod is minder.Reeën verdragen elkaar bovendien beter omdat 'Moeder Natuur' het zo regelde dat de geslachtshormonen minder zijn in de winter. En dat verhoogt de gezelligheid in de groep. 

Los-vast relatie

De dieren die samen optrekken zijn vaak familie van elkaar. Een vrouwelijke ree met jongen van de afgelopen jaren, soms ook die van het jaar ervoor. Soms zie je er ook nog een volwassen mannetje bij. Het mannetje is meestal geen directe familie en heeft ook een beetje een los-vast relatie met zo’n wintersprong.

Energiebesparing: alles op een laag pitje

Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze worden ’s winters wel minder actief. Ze zijn een stuk rustiger, hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Dat gebeurt om zo energie te sparen en rustig aan te doen met de energievoorraad, het  onderhuidse vet. Dit kan alleen als een ree zich veilig voelt. Worden reeën verstoord en moeten ze vluchten, dan kost dat in deze tijd erg veel energie.

Reeën spotten

Zo’n sprong reeën zien in het landschap is echt een bijzonder gezicht. Tijdens de schemering heb je de meeste kans om ze te zien. In het bos is dat lastig, maar  reeën voelen zich steeds meer thuis aan de randen van weilanden of heidevelden. Je ziet ze vaak in het Buurserzand, soms zelfs ook overdag bij rustig weer en als het zonnetje schijnt. Dat is gratis warmte en dat scheelt  energie.

In het Buurserzand heb je grote kans dat je een keer oog in oog komt te staan met een 'Bambi'. Wil je ze beter bekijken dan kun je het beste ergens gaan zitten om ze te spotten. Weet je dat ergens reeën voorkomen, kleed je dan warm aan, neem iets te eten en te drinken mee en ga ergens zitten waar je de locatie goed kunt overzien. Zorg ervoor dat je de wind in de neus hebt, dus dat de wind naar je toe waait, dan ruiken de dieren je niet. Laat ze niet schrikken en houd je verrekijker in de aanslag.

Dit zijn goede plekken in het Buurserzand om in de winter om reeën te spotten:

Simone Damhof
Simone Damhof