Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gespot: Zeldzame moeraswespenorchis

03 juli 2020 | Simone Damhof

Daar waar de florakenner blij wordt van een grote keverorchis kijkt de Twentse boswachter er niet echt meer van op. Ook de welriekende nachtorchis is in veel gebieden zeer zeldzaam, maar in Twente zie je ze af en toe nog. Maar in Twente gingen wel de alarmbellen af toen we onlangs de zeldzame moeraswespenorchis aantroffen.

moeraswespenorchis twente paco calbo

Netwerk van wortelstokken

Omdat we aan de zeer grote orchidee-bloemen van de bloemist gewend zijn, vallen de kleinere van onze inheemse planten niet zo op. Toch troffen we in Zuid-Twente een groep moeraswespenorchissen aan. Moeraswespenorchis valt vooral op door het grote aantal planten dat meestal bij elkaar te vinden is. Ze zijn met een netwerk van wortelstokken met elkaar verbonden.

What’s in a name

Orchideeën spreken tot de verbeelding, zo ook de bijzondere namen. De naam wespenorchis laat zich verklaren doordat bestuiving alleen door plooivleugelwespen plaatsvindt. Deze kleine wesp houdt dus eigenlijk het orchideeënaantal op peil.

Orchideeën in Twente

Daar waar de grote keverorchis voor Twente normaal is, treffen we deze in andere delen van Nederland minder aan. Dat geldt ook voor de welriekende nachtorchis. Deze orchidee doet zijn naam eer aan, ’s avonds en ’s nachts verspreiden ze een aangename geur. In Arboretum Poort Bulten en in het Witte Veen kun je deze kleine witbloemige orchidee nog aantreffen en net voor zonsondergang wandel je vanzelf in de richting van de geur.

Simone Damhof
Simone Damhof