Ga direct naar inhoud

Met deze tips spot je meer reeën - waar komen ze voor?

Wandel je door het Buurserzand dan is de kans op ontmoeting met een ree groot. Het gebied is rustig, afwisselend en al jarenlang de thuisbasis van een honderdtal reeën. Natuurfotografen en wandelaars kunnen er hun hart ophalen. Leer de geheimen van het reeën-leven kennen. Waar komen ze voor? Hier lees je het.

Ree

Redelijk verdeeld

In Nederland tellen we al 100 jaar reeën en nu zijn er ongeveer 70.000. Eigenlijk is het totaal aantal redelijk verdeeld over heel Nederland, alleen in de Randstad tref je ze minder aan. Een ree komt dus redelijk veel voor, dus kans op ontmoeting is aanwezig.

Trends vervangen cijfers

Tot 2011 probeerden wildbeheerders de aantallen exact te berekenen. Door het aantal reeën in het voorjaar te tellen, konden ze uitrekenen hoeveel reekalven er geboren werden.  Nu tellen we niet meer landelijk maar is de provincie verantwoordelijk voor het vastleggen van informatie. In het Buurserzand tellen we al tien jaar op dezelfde manier. We constateren dat er genoeg leefruimte is voor ongeveer 100 reeën.

Sterfte, vertrekken en verstoring

Geboorte en sterfte maken dat het totaal aantal groeit, blijft bestaan, terugloopt of zelfs uitsterft. De verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes is belangrijk voor het totale aantal. Bij een gelijk aantal mannetjes als vrouwtjes krijgt de helft van die dieren immers elk jaar circa één jong.

De oorzaken van sterfte onder reeën zijn meestal verkeer, verdrinken, maaien, stroperij, afschot, ziektes en ouderdom. Slachtoffers die bij het maaien vallen zijn vaak kleine reekalfjes. Nietsvermoedend liggen ze in het hoge gras op hun moeder te wachten als de maaimachine langskomt. Tegenwoordig zetten boeren vaak drones en infraroodmelders in om de reekalfjes te redden van een gruwelijke dood.

In gebieden waar te veel reeën aanwezig zijn verhuizen jonge reebokken al gauw hun territorium naar een nabijgelegen gebied. Met deze vlucht vallen er vaak verkeersslachtoffers. Ook verstoring door loslopende honden laat reeën vluchten. Soms met enorme gevolgen. Reeën zijn gevoelig voor verstoring, en wennen snel aan een nieuwe leefomgeving. Dit heeft ertoe geleid dat we een grote spreiding van reeën in Nederland zien. Ze vinden eigenlijk altijd weer hun plek. Lees hier nog meer over reeën in Nederland

Fotografiehut Buurserzand op hotspot-plekken

Vanaf midden 2022 hebben we een fotografiehut in het Buurserzand staan. We plaatsen de hut daar waar in die periode veel reeën gespot worden. Vanaf deze plek kun je ongestoord reeën spotten. Hier vind je alle informatie en kun je boeken.

Meer informatie over reeën

Weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? Met deze mini-cursus in 10 thema's deelt de boswachter de tips met je. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn, het gewei, leeftijd, sporen en gedrag. Op deze pagina vind je informatie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

  • Infocentrum De Wakel