Reewild herkennen - voorkomen

Bas Worm is wilddeskundige en vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Tijdens wandelingen door het Buurserzand vertelt Bas graag en met passie over uiterlijke kenmerken en gedrag van deze viervoeters. We delen deze informatie in tien onderwerpen online met jullie.

Bas worm reewild

Redelijk verdeeld

In Nederland tellen we al 100 jaar reeën en nu zijn er ongeveer 70.000. Eigenlijk is het totaal aantal redelijk verdeeld over heel Nederland, alleen in de Randstad tref je ze minder aan. Een ree komt dus redelijk veel voor, dus kans op ontmoeting is aanwezig.

Trends vervangen cijfers

Tot 2011 probeerden wildbeheerders de aantallen exact te berekenen. Door het aantal reeën in het voorjaar te tellen, konden ze uitrekenen hoeveel reekalven er geboren werden.  Nu tellen we niet meer landelijk maar is de provincie verantwoordelijk voor het vastleggen van informatie. In het Buurserzand tellen we al tien jaar op dezelfde manier en constateren we dat er genoeg leefruimte is voor ongeveer 100 reeën.

Sterfte, vertrekken en verstoring

Geboorte en sterfte maken dat het totaal aantal groeit, blijft bestaan, terugloopt of zelfs uitsterft. De verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes is belangrijk voor het totale aantal. Bij een gelijk aantal mannetjes als vrouwtjes krijgt de helft van die dieren immers elk jaar circa één jong.

De oorzaken van sterfte onder reeën zijn meestal verkeer, verdrinken, maaien, stroperij, afschot, ziektes en ouderdom. Slachtoffers die bij het maaien vallen zijn vaak kleine reekalfjes. Nietsvermoedend liggen ze in het hoge gras op hun moeder te wachten als de maaimachine langskomt. Tegenwoordig zetten boeren vaak drones en infraroodmelders in om de reekalfjes te redden van een gruwelijke dood.

In gebieden waar te veel reeën aanwezig zijn verhuizen jonge reebokken al gauw hun territorium naar een nabijgelegen gebied. Met deze vlucht vallen er vaak verkeersslachtoffers. Ook verstoring door loslopende honden laat reeën vluchten. Soms met enorme gevolgen. Gevoeligheid voor verstoring maar ook het snel wennen in een nieuwe leefomgeving leidde ertoe dat we een grote spreiding van reeën in Nederland zien. Ze vinden eigenlijk altijd weer hun plek.

Offline genieten

Misschien kunnen we in de nazomer de online verkregen informatie in de praktijk toetsen. Offline genieten. Wandelen met Bas Worm, genieten van de stilte in het Buurserzand en wachten tot hij zijn hand omhoog houdt, tuurt door zijn verrekijker en 'sssstttt....' zegt. Treffen we een Bambi of onze oude Rietschotbok? Hou de agenda en social media in de gaten.

Lees hier alles over reeën in Nederland

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Infocentrum De Wakel
  • Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen (OV)
  • 053 428 15 27
  • Je neemt vanaf Enschede de Haaksbergerstraat naar Haaksbergen (niet de N18!). Je rijdt door Usselo en ongeveer 3 km na Usselo sla je linksaf naar de Zonnebeekweg. Na 1,4 km gaat u rechtsaf nar de Oude Haaksbergerdijk en volgt u de borden naar parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand

logo