Ga direct naar inhoud
Natuurgebieden Coenecoop Kolonie

Coenecoop Kolonie

  Meervleermuizen

  Natuurgebieden Coenecoop Kolonie

  De Coenecoop Kolonie is geen groen natuurgebied. Het is zelfs een deel van een bedrijventerrein in Waddinxveen. Het bijzondere zit tussen de muren van een bedrijvenpand. Een vleermuiskolonie van de zeldzame meervleermuizen.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Coenecoop Kolonie

  Over het gebied

  Meervleermuizen

  In de spouw van het gebouw heeft zich een kolonie meervleermuizen gevestigd. Meervleermuizen zijn zeldzaam in Europa en ook in Nederland komen ze niet veel voor. Ondanks dat ze in een bedrijvenpand zitten, is Natuurmonumenten zuinig op deze kolonie. Het pand is in 2008 aangekocht en sindsdien proberen we voor de vleermuizen optimale omstandigheden te creeëren.

  Werken naast een vleermuiskolonie

  In totaal zitten er ongeveer 200 meervleermuizen in het pand. De medewerkers zien de vleermuizen maar zelden. Vleermuizen zijn vooral 's nachts actief en alleen in de zomer. In de zomer is iedereen met zonsondergang meestal al naar huis. 's Winters houden ze een winterslaap.

  Vliegend zoogdier

  De vleermuis is het enige vliegende zoogdier dat we kennen. Ze kunnen meer dan 20 jaar oud worden. De kolonie in Waddinxveen bestaat alleen uit vrouwtjes. Na de winterslaap trekken de vrouwtjes in april naar kraamkolonies om hun jong te baren en te verzorgen.

  Op z'n kop

  In Nederland zijn 45 kraamverblijven waar ze in grote aantallen bij elkaar hangen (tot 500 dieren). In mei krijgen ze dan meestal 1 jong. Normaal hangt een vleermuis op z'n kop. Hun bloedsomloop is hieraan aangepast. Maar als ze een jong baren, hangen ze rechtop. Ze vangen het jong op in hun vleugels en draaien dan weer om.

  Water belangrijk in de navigatie

  Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit muggen en motten. Deze vangen ze als ze boven het water vliegen. De meervleermuis vindt zijn weg veelal boven water. Ze navigeren over slootjes en rivieren zoals wij dat doen over straten en snelwegen. Hierbij halen ze snelheden van 35 km per uur. Een meervleermuis kan 20 jaar oud worden.

  Meer lezen over de vleermuis? Kijk op www.vleermuis.net.

  Op excursie

  Ieder najaar organiseert Natuurmonumenten in september vleermuisexcursies over de Nieuwkoopse Plassen. Per boot ontdekken we de geheimen in het leven van de vleermuis. Kijk op de agenda naar de data en informatie. 

  meervleermuis

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid