Wandelen

Wandelroute landgoed De Klencke (Drenthe)

Wandelroute landgoed De Klencke (Drenthe)

2.5 km

Waar

De Klencke

Wandelen

Wandelroute landgoed De Klencke (Drenthe)

De wandelroute op landgoed De Klencke loopt langs boerderijen en hoeves in het gelijknamig natuurgebied. Geniet van oude, gerestaureerde hoeves en de uitgestrektheid van dit prachtige beekdallandschap vlakbij Emmen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats in bocht voor Klenkerweg 12: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Met eigen vervoer neem je de A28 naar Hoogeveen en dan de N37 naar Emmen. Neem de afslag naar Oosterhesselen en net voorbij dit dorp de weg naar Sleen. Na 2,5 kilometer ligt aan je rechterhand waar het bos begint, in de bocht naar links, de parkeerplaats.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Je neemt vanaf NS-station Hoogeveen of Emmen bus 27. Stap uit in Oosterhesselen, halte Burg. de Kockstraat, vanwaar het 25 minuten lopen is naar het startpunt op de parkeerplaats.

De route

 Startpunt

1Poeltje

Op deze plek links ligt een klein poeltje. Hier voelen orchissen zich erg thuis. Zo rond half juni zie je er verschillende staan.
Poeltje

2Parkachtig bos

Aan je rechterhand ligt een parkachtig bos met grote beuken. Hier zitten veel spechten. In diverse bomen zie je hun holen hoog in de stam waar ze een veilig onderkomen hebben gemaakt.
Parkachtig bos

3Het Tolhuis

Het Tolhuis is een mooi voorbeeld van een Drents boerderijtje. Hier werd vroeger toen hier nog een zandweg lag, tol geheven. Voorbijgangers moesten eerst geld betalen voordat ze hun reis konden vervolgen.
Het Tolhuis

4Beekdallandschap

Landgoed De Klencke is een beekdallandschap met verrassende doorkijkjes, zoals hier. Wellicht spot je hier watersnip, kerkuil, groene specht of roodborsttapuit. Geen ongebruikelijke soorten voor dit landgoed.
Beekdallandschap

5Hovinghoeve

Het is bijna niet voor te stellen dat deze prachtige Drentse boerderij na een hevige brand meer dan vijftien jaar geleden volledig herbouwd is. De voormalige boerderij is nu een woonboerderij. De fraaie boerderij met authentieke gebouwen is niet geschikt als boerenbedrijf. Als woonboerderij blijven de gebouwen het beste als museaal monument bewaard voor de toekomst. De oprit achter de boerderij bestaat nog uit echte Drentse veldkeitjes zoals vroeger op veel plaatsen gebruikelijk was.
Hovinghoeve

6landgoed De Klencke

Recht voor je ligt de havezate ‘De Klencke’, een naam die al voorkomt in geschriften uit 1210. De muurankers rechtsonder op het hoofdgebouw geven aan dat de havezate in 1670 grotendeels in de huidige staat is gebracht. Het bijgebouw aan de linkerkant was vroeger een koetshuis. Als je goed kijkt, zie je dat de fundering ervan uit grafzerken bestaat, waarschijnlijk afkomstig uit de kerk in Oosterhesselen. De havezate en de Hovinghoeve zijn in bezit van Natuurmonumenten. Tegenover havezathe ligt een rechte bomenlaan. Deze laan liep vroeger door tot aan Oosterhesselen.
landgoed De Klencke

7Oude kroeg

Vroeger, als je boerenbedrijf te klein was, zocht je er een nevenfunctie bij. In de boerderij links van je huisde de vorige eeuw een kroeg. Tegenwoordig is de boerderij net als de Hovinghoeve omgebouwd tot woonhuis.
Oude kroeg
2.5 km

Wandelroute landgoed De Klencke (Drenthe)