Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Moeren

Grote wederik

Welkom in De Moeren

Wandel zomers langs velden met klaprozen en korenbloemen. Geniet van de afwisselende landschappen op De Moeren, van bos tot heide en poelen.

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over De Moeren

Over het gebied

Natuurlijk beheer op De Moeren

De Moeren bestaat uit bos, weiland, akkers, vennetjes en poelen. In het bos liggen weilanden en akkers die Natuurmonumenten beheert. Hier worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Als resultaat van dit ecologische beheer groeit er een scala aan akkerkruiden als leeuwenklauw, klaproos en korenbloem. Op de bloemrijke graslanden bloeien echte koekoeksbloem en duizendguldenkruid.

 

De Moeren

Wandelen in de Moeren

Je kunt heerlijk wandelen in de omgeving van De Moeren. In het natuurgebied loopt de 'witte' Rondelenroute (2,7 km). Let tijdens je wandeling goed op bij oude, hoge bomen langs het bouwland, misschien vang je een goudgele glimp op van de wielewaal. In het bos broeden nog meer zangvogels als fitis en tjiftjaf. De houtwallen zijn een schuilplaats voor fazanten, amfibieën, reeën, hazen en andere kleine zoogdieren.

Meer wandelroutes

In de directe omgeving vind je ook de natuurgebieden Kievitsmoeren, De Reten, Oude Buisse Heide en Wallsteijn. Je kunt hier kiezen uit diverse wandelroutes, combineer deze routes voor een lange wandeling of wandel via de ‘Koepelroute’ een volle dag over landgoederen, heide, bossen en vennen.

Wat kun je in de Moeren doen?

Hoe is het oude landgoed te bereiken?

  • Er is een wandelpad vanaf het terras achter het restaurant De Moerse Bossen richting natuurgebied De Moeren.
  • Tevens is er een parkeerplaats met informatiebord aan de Professor H. van der Hoevenstraat in Zundert. Dit is direct het startpunt van de witte Rondelenroute (2,7 km).

Belangrijk werk voor meer afwisseling in de natuur

Natuurmonumenten heeft veel werk verzet in De Moeren. Tot voor kort waren de overgangen van bos naar weiland vrij abrupt. Onze boswachters hebben inhammen in de bosrand gekapt waar nu struiken en planten groeien. Kleine zoogdieren, vogels en vlinders profiteren van deze afwisselende bosrand. Ook zijn er poelen gegraven waar nu groene- en bruine kikkers en de alpenwatersalamander leven. Natuurmonumenten herstelt de historische lanen op De Moeren.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De Moeren

Nieuws

Direct naar