Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Natuurgebied De Onlanden krijgt nieuwe uitkijktoren

20 september 2016 | Renée Nitters

Een bijzondere uitkijktoren van 25 meter hoog verrijst aan het einde van het jaar in natuurgebied De Onlanden tussen de stad en Peize. De toren biedt gratis uitzicht op het natuurgebied van 3.000 hectare en de skyline van de stad Groningen.

Natuurgebied De Onlanden krijgt nieuwe uitkijktoren

Als een haagwinde

Het bijzondere karakter van de uitkijktoren schuilt in het fraaie ontwerp van hout en staal. De trap draait in een wijde slag rondom het centrale deel van de constructie. ‘Als een haagwinde die rondom een rietstengel omhoog klimt,’ legt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten uit. ‘Wie De Onlanden bezoekt, kent deze klimmer vast. De haagwinde heeft opvallende witte trompetvormige bloemen.’

Zicht op waterrijke gebied

De plek van de uitkijktoren ligt vanaf de rand van de stad bekeken twee kilometer richting Eelde en Peize. Daar, op Het Beeld - een beschutte plek in het open landschap waar monniken eeuwen geleden al hun toevlucht zochten - , te midden van een bestaande houtwal, kunnen bezoekers genieten van het enorme natuurgebied rondom. Dat is zeer waterrijk en zodoende niet overal goed te bewonderen, terwijl het water juist rust met zich meebrengt waardoor bijzondere soorten als otters en roerdompen zich er senang voelen. De uitkijktoren biedt natuurliefhebbers uitkomst. Vanuit de hoogte krijgen ze, naast de bezoeklocaties De Onlanderij en de Kijkboerderij, een extra kijkje in De Onlanden.

placeholder

Bron: Ateliereen Architecten

Financiering

Natuurmonumenten had al langer plannen om een uitkijktoren te bouwen in De Onlanden. In 2011 lag er een ontwerp van bijna 1 miljoen euro dat uiteindelijk te duur werd bevonden. De bouw van het nieuwe ontwerp, van Ateliereen Architecten uit Eindhoven, kost naar verwachting niet eens de helft en wordt gefinancierd door de gemeente Groningen, de gemeente Noordenveld, Regio Groningen-Assen en een particulier fonds. Zij vinden dat de uitkijktoren de natuurbeleving in De Onlanden een extra dimensie geeft.

In de begroeiing

De bedoeling is dat natuurliefhebbers vooral met de fiets of lopend naar de uitkijktoren gaan. Hij is ook bereikbaar voor automobilisten, er wordt een parkeerplaats voor 15 auto's aangelegd, maar om de rust in het gebied te bewaren zal autogebruik ontmoedigd worden. Ook de hoogte van de uitkijktoren levert volgens Natuurmonumenten geen problemen voor de rust op omdat de toren slechts vijf meter boven de bestaande begroeiing uit komt, wat nauwelijks opvalt in vergelijking met hoogspanningsmasten in de buurt.

Inloopavonden

Ondertussen wordt de laatste hand aan de vergunningen gelegd en belegt Natuurmonumenten twee inloopavonden voor omwonenden en belangstellenden waar zij met hun vragen terecht kunnen. Deze vinden plaats op maandag 26 september op de Onlanderij aan de Madijk 1 in Eelderwolde en op donderdag 29 september in de Peizer Hopbel in Peize, beide tussen 18.30 en 21.30 uur.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo