Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Natuurmonumenten kijkt opnieuw naar uitkijktoren in De Onlanden

12 mei 2015 | Renée Nitters

Natuurmonumenten gaat onderzoeken of er toch een uitkijktoren in De Onlanden vlakbij Groningen gebouwd kan worden. Eind vorig jaar ging er een streep door het futuristische ontwerp van ‘het hoge hert’ vanwege de financiële risico’s. Er wordt nu gekeken naar een minder complex ontwerp.

Natuurmonumenten kijkt opnieuw naar uitkijktoren in De Onlanden

Eerste ontwerp

Drie jaar geleden kreeg Natuurmonumenten het oorspronkelijke ontwerp cadeau van UNStudio, de architect van onder meer de Erasmus-brug en het DUO-gebouw in Groningen. Het was het resultaat van een studie naar het gebruik van Ultra Hogesterkte Beton (UHSB). ‘Bouwbedrijven vonden de risico’s van het innovatieve en baanbrekende ontwerp te hoog in verhouding tot het bedrag wat er tegenover stond’, aldus Tom Rustebiel van Natuurmonumenten. ‘We hopen deze barrière weg te nemen door andere ontwerpen te onderzoeken.’

Ambities nog hetzelfde

De ambities van Natuurmonumenten zijn daarmee niet afgezwakt. ‘We gaan nog steeds voor een 24 meter hoge toren. Zo kunnen bezoekers genieten van zowel natuurgebied De Onlanden als uitkijken over de stad Groningen en omliggende dorpen.’

Eén met het landschap

Het nieuwe ontwerp zal zorgvuldig worden gekozen, zodat het in harmonie is het met de omgeving. ‘De toren wordt grotendeels transparant en gebouwd van natuurlijke materialen, zodat hij opgaat in het landschap.’ Natuurmonumenten hoopt dat de publieke en private partijen die interesse toonden in het eerste ontwerp ook nu bij willen dragen aan de financiering.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo