Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Reddingsactie voor zeldzame wilde appelboom op de Onlanderij

22 maart 2016 | Renée Nitters

Natuurmonumenten plantte symbolisch op 21 maart samen met kinderen van de BSO Trias kinderopvang Eelderwolde wilde appelbomen op het erf van de Onlanderij bij Groningen. De wilde appel is zeldzaam. Nederland telt slechts 250 exemplaren verspreid over vijftien plekken. Om te voorkomen dat de wilde appel uit Nederland verdwijnt, hebben de kinderen samen met boswachters hier 10 bomen geplant.

Reddingsactie voor zeldzame wilde appelboom op de Onlanderij

Wereld Bossendag

Het planten gebeurde in het kader van de Wereld Bossendag van de Verenigde Naties. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Drents en Gelders Landschap en Nationaal Park Hoge Veluwe versterkten op diverse locaties de bedreigde populatie met in totaal 500 wilde appels.

Erf Onlanderij beplant

De wilde appels mogen op het erf van de Onlanderij uitgroeien tot flinke bomen. De Onlanderij is een voormalige boerderijlocatie In Eelderwolde, waar Natuurmonumenten samen met de omgeving en bedrijven uiteenlopende initiatieven ontwikkelt, waaronder een theehuis, een moestuin, kinderactiviteiten en sportevenementen. De Onlanderij grenst aan natuurgebied De Onlanden.

Groen erfgoed

Wilde appels zijn onderdeel van ons groene erfgoed. De bomen zijn goed aangepast aan het Nederlandse klimaat en bodem en daardoor goed bestand tegen ziekten. De appeltjes van de wilde soort zijn drie tot vier centimeter groot. Ze zijn eetbaar, maar flink zuur. Via veredeling zijn moderne zusjes ontstaan, met een zoetere smaak en een groter formaat. Die nazaten van de wilde appel worden dagelijks door miljoenen mensen gegeten.

placeholder

Prehistorisch appeltje

De historie van de wilde appel gaat ver terug. Uit opgravingen bij prehistorische nederzettingen zijn in haardvuur verkoolde kroosjes van wilde appels gevonden. Uit archieven uit de Middeleeuwen blijkt dat de wilde appel erg geliefd was als hoogwaardig veevoer. Er waren in die tijd zelfs verordeningen om deze soort te beschermen en in stand te houden. In Frankrijk stookt men van de vruchten ook nu nog de sterke drank calvados.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo