Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Zeldzame korstzwam gevonden in De Onlanden

21 oktober 2015 | Renée Nitters

Tijdens het opknappen van een aantal houtwallen in De Onlanden kwamen boswachters John Dijkema en Reiner Hartog een bijzondere hemelsblauwe zwam tegen op een dode tak. Op navraag bij ecoloog Roel Douwes bleek het de zeldzame blauwe korstzwam te zijn. Bijzonder!

Zeldzame korstzwam gevonden in De Onlanden

Hoed op een steel?

Roel Douwes: 'de meeste mensen denken bij een paddenstoel aan een hoed op een steel. Maar er is ook een grote groep paddenstoelen zonder hoed of steel, bijvoorbeeld de korstzwammen. Draai maar eens een dikke tak om in het bos en kijk wat er op zit! Vaak zie je een okerkleurige of witte korstvormige structuur met een onregelmatig oppervlak. Om dat goed te bekijken heb je eigenlijk een loep nodig, dan zie je de mooiste details'.

Determinatie is soms gemakkelijk

Er zijn veel verschillende soorten en microscopische determinatie is meestal nodig. Sommige soorten zijn wel makkelijk te herkennen, bijvoorbeeld door hun opvallende kleur. De allermooiste daarvan is wel deze korstzwam die boswachter John Dijkema op een dode tak in een houtwal met essen tegen kwam: de blauwe korstzwam, met zijn hemelsblauwe kleur een droomsoort voor elk paddenstoelenliefhebber vertelt Douwes.

Bijzondere vondst

De blauwe korstzwam is zeldzaam en slechts twee keer eerder gevonden in Drenthe. Om soorten als deze blauwe korstzwam een kans te geven is het belangrijk dat er veel (dik) dood hout achterblijft in onze bossen.

Paddenstoelenexcursie

Ook even van de herfst genieten met alle paddenstoelenpracht? Op 24 oktober kun je met de boswachter op pad door het Dwingelderveld om paddenstoelen te leren herkennen. Aanmelden kan via de activiteitenkalender. Er zijn nog een paar plekken vrij.

placeholder

Fotograaf: Reiner HartogBron: Natuurmonumenten

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo