Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stamvader Schotse hooglanders De Sprengenberg dood gegaan

30 januari 2019 | Jantine Wesselink

Met de respectabele leeftijd van 18 jaar is vandaag de stamvader van de Schotse hooglanders op De Sprengenberg, Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, dood gegaan. Boswachters van Natuurmonumenten danken hem voor vele jaren trouwe graasdienst.

Schotse hooglander De Sprengenberg

Ouderdom

De stier is van ouderdom dood gegaan. Al enkele dagen had hij moeite om overeind komen. Hij mocht van zijn eigenaar Willem Hulsegge van Stichting Mens en Natuur rustig een natuurlijke dood sterven, maar toen dat te lang duurde heeft de veearts een handje geholpen.

Stamvader Schotse hooglanders De Sprengenberg overlijdt

Zorg tot het laatste moment door veearts uit Hellendoorn

Opvolger

De stamvader van de huidige kudde had een Deense vader en is als kalfje tam gemaakt op de boerderij en als puber naar De Sprengenberg gekomen. Er is al een zoon van hem aanwezig als opvolger. Gelukkig is die bij de laatste controle-ronde in december niet gecastreerd. Voor nu een geluk bij een ongeluk. Maar om de kudde genetisch gezond te houden, moet er wel een andere stier komen.

Schotse hooglanders in de winter

Ruige natuurbeheerders

De Schotse hooglanders grazen het hele jaar door in het westelijke deel van De Sprengenberg, het Remmersbos. Zij zorgen dat dit gebied open blijft en dat er een afwisselend natuurlijk bos ontstaat. Hooglanders hebben een ruig uiterlijk. Ze zijn in principe mensvriendelijk, maar het blijven wilde dieren. Houd dus afstand, zeker straks in het voorjaar als ze kalfjes hebben.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink