Ga direct naar inhoud
Nieuws

Franjestaarten in opmars in Sint Jansklooster

17 januari 2024 | Thirza Vredenburg

Ondanks een nat pak van één van de boswachters kwam deze glimlachend weer binnen. De vleermuistelling had mooie resultaten opgeleverd. We hebben meer vleermuizen geteld dan de afgelopen jaren.

Franjestaart Vleermuis

Sinds 2004 tellen onze boswachters hoe de vleermuizen het doen in deze speciaal ingerichte vleermuisbunker in Sint Jansklooster.

Dit doen ze standaard in januari. De vleermuizen houden dan hun winterslaap, ze bewegen weinig, dus je krijgt de meest accurate telling.

Het water stond hoog dit jaar (120cm), dus het waadpak moest aan. Toch werd er voor het twintigste opeenvolgende jaar geteld op overwinterende vleermuizen.

Vleermuizen weten de bunker steeds beter te vinden. Opmerkelijk is de stijgende lijn van overwinterende vleermuizen in deze bunker. Vanaf 2005 zien we dat franjestaarten de ingang gevonden hebben en ze zijn sindsdien altijd aanwezig geweest. Er was een sterke groei in 2018. Toen werden 76 franjestaarten geteld. Maar dat aantal is in 2023 (79) en 2024 (132) danig overtroffen.

Er overwinteren ook watervleermuizen, maar zij doen dit tot nu toe wel in lagere aantallen. Het hoogste aantal werd in 2018 geteld, maar liefst 26 watervleermuizen vonden hun weg naar de bunker. De telling van vandaag kwam op 14 watervleermuizen. Een onfortuinlijke gewone grootoorvleermuis is helaas verdronken.

We kunnen concluderen dat deze aangelegde vleermuisbunker een belangrijke functie als overwinteringsplek heeft, gezien het stijgende aantal overwinteraars.

Thirza Vredenburg
Thirza Vredenburg