Knotwilgen langs de Beulakerweg kunnen weer drie jaar vooruit
Verkeersdeelnemers kan het niet ontgaan: de knotwilgen langs de Beulakerweg tussen de Blauwe Hand en Giethoorn zijn deze week geknot. Die behandeling krijgen ze eens in de drie jaar.
Snoeien wilgentenen
Boswachter Albert Jan Settels start dinsdagochtend de trekker nog maar eens een keer. Met een paar bewegingen heft hij het plateau van zijn voertuig omhoog, zodat een van de vrijwilligers gewapend met een motorzaag zijn werk kan doen. Een paar seconden later vallen de eerste wilgentenen omlaag.
Elke drie jaar knotten
Het is een van de honderdvijftig knotwilgen langs de Beulakerweg die dinsdag en woensdag onder handen worden genomen. “Knotwilgen worden elke drie jaar geknot. Nieuw uitgelopen takken halen we dan weg”, vertelt Settels over de karakteristieke werkzaamheden die in deze periode van het jaar overal te zien zijn. Wij hebben in De Wieden bijvoorbeeld ongeveer twintig locaties waar knotwilgen groeien.
Onderdeel Hollands landschap
Die bomen maken al eeuwenlang onderdeel uit van het Hollandse landschap. Ze zijn bekend als markeerlijn of afscheiding van een perceel. De knotwilg uit onze streek werd voornamelijk als geriefhout gebruikt. Wilgentenen waren bruikbaar voor vlechtwerk in bijvoorbeeld manden en afzettingen.
Ecologische waarde
Knotwilgen zijn aantrekkelijk voor insecten en vogels. Schapen, koeien, paarden en geiten eten bijvoorbeeld graag wilgentakken, terwijl vissen en waterdieren profiteren van de schaduw die de bomen geven. Deskundigen roemen daarom de ecologische waarde van knotwilgen.