Edelherten in het Deelerwoud

Welkom in Deelerwoud

Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: het is hier veel rustiger dan bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe en Veluwezoom.

Jan Potkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Deelerwoud

Over het gebied

Via het ecoduct Terlet over de A50 is het Deelerwoud verbonden met Nationaal Park Veluwezoom.  Herten, wilde zwijnen en Schotse hooglanders, maar ook reptielen en insecten kunnen zich vrij tussen de beide natuurgebieden bewegen. Voor mensen is er ter hoogte van Groenendaal een voetgangerstunnel onder de snelweg.

Herten zien

Sinds 2001 mag in het grootste deel van Deelerwoud niet meer op damhert en edelhert gejaagd worden. Het aantal dieren is de laatste jaren flink gegroeid. Er is daardoor een redelijke kans dat je oog in oog komt te staan met groot wild. 

Natuursafari

Ga ook eens mee met de boswachter op natuursafari. Je komt op plekken waar je anders niet komt. Onderweg leer je het natuurgebied en de dieren die er leven, goed kennen.

Kijk voor meer informatie op nm.nl/natuursafari en hou de activiteitenkalender in de gaten en boek tijdig, want er is altijd veel animo voor deze excursies.

Damherten in het Deelerwoud

Geschiedenis

Het Deelerwoud was ooit stuifzandgebied. In 1841 kocht baron Van Heeckeren-Van Enghuizen het terrein. Hij beplantte het met grove den en zomereik en zette er een hek omheen. Het bos wisselde een paar keer van eigenaar tot het in 1966 in de verkoop kwam. De vraagprijs van 8 miljoen gulden was niet op te brengen. Vlak daarna gingen ook nog eens 200 hectare van de Deelerheide in verschillende kavels in de verkoop. Het hele gebied werd bedreigd door versnippering en bouwactiviteiten. Geschrokken kwamen rijk en provincie over de brug met subsidies. Door de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ wist Natuurmonumenten de rest van het benodigde aankoopbedrag voor het natuurgebied bijeen te krijgen. Zij stelde het Deelerwoud veilig en maakte het na meer dan een eeuw weer toegankelijk voor het publiek.

Help mee!

Het aankopen en veilig stellen van natuur is de reden van bestaan voor Natuurmonumenten. Dankzij de steun van heel veel mensen kon Natuurmonumenten in 1967 het Deelerwoud verwerven. Tot op de dag van vandaag hebben wij de steun van natuurliefhebbers hard nodig.

Bezoekersinformatie

Honden welkom, mits aangelijnd

Faciliteiten

Extra informatie

VVV Hoenderloo

Direct naar

Deelerwoud

Nieuws van de boswachter