Natuurgebied

Deelerwoud

Edelherten in het Deelerwoud

Welkom in het Deelerwoud

In het Deelerwoud vind je alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Ik wandel hier graag, juist omdat het Deelerwoud veel rustiger is dan bijvoorbeeld de Hoge Veluwe of Veluwezoom. En die rust ervaren de dieren ook. Ik sta hier regelmatig oog in oog met wild zwijn, damhert en edelhert.

Jan Potkamp
Jan Potkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Deelerwoud
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  ACTUEEL 18 sept 2020

  Het Deelerwoud is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. I.v.m. onrust in de omgeving is de ingang aan de Delenseweg 's nachts afgesloten. 's Ochtends wordt het hek weer open gedaan. Overdag kun je hier terecht voor een fijne wandeling!

   

  Via het ecoduct Terlet over de A50 is het Deelerwoud verbonden met Nationaal Park Veluwezoom.  Herten, wilde zwijnen en Schotse hooglanders, maar ook reptielen en insecten kunnen zich vrij tussen de beide natuurgebieden bewegen. Voor mensen is er ter hoogte van Groenendaal een voetgangerstunnel onder de snelweg.

  Herten zien

  Sinds 2001 mag in het grootste deel van Deelerwoud niet meer op damhert en edelhert gejaagd worden. Het aantal dieren is de laatste jaren flink gegroeid. Er is daardoor een redelijke kans dat je oog in oog komt te staan met groot wild. 

  Natuursafari

  Ga ook eens mee met de boswachter op natuursafari. Je komt op plekken waar je anders niet komt. Onderweg leer je het natuurgebied en de dieren die er leven, goed kennen.

  Kijk voor meer informatie op nm.nl/deelerwoud/natuursafari en hou de activiteitenkalender in de gaten en boek tijdig, want er is altijd veel animo voor deze excursies.

  In het Deelerwoud maak je een goede kans om damherten te zien

  Damherten in het Deelerwoud

  Geschiedenis

  Het Deelerwoud was ooit stuifzandgebied. In 1841 kocht baron Van Heeckeren-Van Enghuizen het terrein. Hij beplantte het met grove den en zomereik en zette er een hek omheen. Het bos wisselde een paar keer van eigenaar tot het in 1966 in de verkoop kwam. De vraagprijs van 8 miljoen gulden was niet op te brengen. Vlak daarna gingen ook nog eens 200 hectare van de Deelerheide in verschillende kavels in de verkoop. Het hele gebied werd bedreigd door versnippering en bouwactiviteiten. Geschrokken kwamen rijk en provincie over de brug met subsidies. Door de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ wist Natuurmonumenten de rest van het benodigde aankoopbedrag voor het natuurgebied bijeen te krijgen. Zij stelde het Deelerwoud veilig en maakte het na meer dan een eeuw weer toegankelijk voor het publiek.

  Help mee!

  Het aankopen en veilig stellen van natuur is de reden van bestaan voor Natuurmonumenten. Dankzij de steun van heel veel mensen kon Natuurmonumenten in 1967 het Deelerwoud verwerven. Tot op de dag van vandaag hebben wij de steun van natuurliefhebbers hard nodig.

  Op safari

  Ga ook eens mee met de boswachter op natuursafari. Je komt op plekken waar je anders niet komt. Onderweg leer je het natuurgebied en de dieren die er leven, goed kennen.

  Mee met de boswachter

  Groot wild

  In het Deelerwoud krijgen damhert en edelhert de ruimte en hun aantal groeide de laatste jaren flink. Wil je wild spotten? Kom dan naar het Deelerwoud.

  Kom wild spotten

  Behoud het Deelerwoud

  In de jaren 60 dreigde het Deelerwoud te verdwijnen door versnippering en bouwactiviteiten. Dankzij alle mensen die de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ steunden, wist Natuurmonumenten het gebied te redden.

  Lees meer
 • Fietsen

  Fietsroute langs bijzondere Natuurmonumenten bij de Veluwe

  Deze route is speciaal voor de liefhebber van natuur en afwisseling. Je fietst namelijk door vier natuurgebieden: Nationaal Park Veluwezoom, het Deelerwoud, Planken Wambuis en de natuur bij Wolfheze.

  • 84 km
 • Fietsen

  Pittige fietstocht rondom Loenen

  Prachtige rondtocht op de fiets door de bossen van de Zuidoost-Veluwe en de landgoederen van de IJsselvallei. Met af en toe een stevige klim en snelle afdaling.

  • 57 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Deelen
  • Als je vanuit het noorden komt neem je vanaf de A50 de afslag Schaarsbergen. Als je vanuit het westen of zuiden komt neem je vanaf de A12 of A50 afslag Arnhem Noord en daarna links de Apeldoornseweg op. Volg afslag Deelen/Schaarsbergen N311 (Koningsweg). Daarna rechtsaf afslag Deelen/Hoenderloo, je komt op de N804 (Hoenderlose weg). Ter hoogte van vliegveld Deelen t.o. museum Vliegveld Deelen de ingang van het Deelerwoud. De parkeerplaats is langs de N804 met borden aangegeven.

  Praktisch

  Extra informatie

  Deelerwoud

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Deelerwoud

  Wat wij hier doen

  Hoe wij het Deelerwoud redden

  Het Deelerwoud was een vlakte vol stuifzand toen baron Van Heeckeren-Van Enghuizen het gebied in 1841 kocht. Hij plantte er grove den en zomereik en zette er een hek omheen. Het bos wisselde sindsdien een paar keer van eigenaar tot het in 1966 te koop kwam te staan. De vraagprijs van 8 miljoen gulden bleek te hoog en ook de Deelerheide dreigde in verschillende kavels te worden verkocht. Om versnippering en bebouwing te voorkomen, kwamen rijk en provincie over de brug met subsidies. Door de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ kreeg Natuurmonumenten steun uit het hele land. Zo kregen we de rest van het benodigde geld bijeen. We braken de hekwerken af en maakten het weer toegankelijk voor iedereen en werd het Deelerwoud gered. Net zoals bij het Deelerwoud koopt Natuurmonumenten natuur aan en stelt deze veilig voor de toekomst. Dit kunnen we alleen dankzij de steun van heel veel mensen. Ons werk blijft belangrijk. Help jij mee?

  Word lid
  logo