Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Dintelse Gorzen

  • Honden niet toegestaan
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Dintelse Gorzen

Welkom in Dintelse Gorzen

De Dintelse Gorzen is dankzij de mix van zout en zoet water een uniek stuk natuur. Tijdens een wandeling door de ruige vegetatie word je overspoeld door de vele kleuren. Volg de wandelroute door het natuurgebied of ga op excursie met een gids! Trek laarzen of waterdichte (wandel)schoenen aan! Honden niet toegelaten.

Femke Deelstra

Boswachter van dit gebied

Meer over Dintelse Gorzen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Unieke natuur door mix van zout en zoet

  De Dintelse Gorzen zijn na de afsluiting van de Philipsdam droog komen te liggen. Eb en vloed verdwenen en in de voormalige hoge schorren en lager gelegen slikken kwam nieuwe, unieke natuur terug. De bodem in het natuurgebied is afwisselend zoet en zout en dit levert veelzijdige begroeiing op. In de lage slikken vind je nog altijd zoutminnende zeekraal en lamsoor. In de vroegere schorren vind je wilgen, vlier en duinriet. In april levert dit een prachtig kleurenpalet aan natuur op. In juni bloeien duizenden orchideeën. Ideale momenten om te genieten van de natuur in Dintelse Gorzen!

  placeholder

  Krachtpatsers in het natuurgebied

  Niet alleen planten, maar ook vogels voelen zich thuis in de natuur van de Dintelse Gorzen. In het ondiepe water van het natuurgebied zoeken de lepelaar en de spierwitte zilverreiger naar voedsel, terwijl de blauwe kiekendief en de buizerd boven de vlaktes jagen.

  Grote grazers

  Bovendien zorgen grazende Schotse hooglanders ervoor dat het natuurgebied open blijft. Tijdens een wandeling door de natuur kun je deze dieren tegen het lijf lopen. Hoewel het verleidelijk is om de beesten te aaien, mag je niet vergeten dat het wilde beesten in de vrije natuur zijn. Houd dus voor de zekerheid voldoende afstand.

  Wat kun je in natuurgebied Dintelse Gorzen doen?
  • Loop in alle rust door de ruim 500 hectare natuur
  • Neem je verrekijker mee en wandel de ruim 5 km lange wandelroute langs een vogelhut.
   Let op: In de wintermaanden is het gebied erg drassig. Trek bij voorkeur laarzen of hoge waterdichte wandelschoenen aan. Een wandelstok is ook handig voor stabiliteit.
  • Ga op excursie door de natuur onder leiding van een gids. Kijk hiervoor in de activiteitenkalender.
  • Bezoek Eetcafé 't Goeleven Brasserie Kakelbont of Restaurant Beneden Sas voor een hapje of drankje.
  • Meer informatie over de natuur en de omgeving vind je bij VVV Brabantse Wal

  Werkzaamheden wandelroute Dintelse Gorzen

  Er wordt momenteel gewerkt aan het omleggen en wijzigen van de gele wandelroute. De gele route wordt veranderd in de blauwe route. Daarop worden de routepalen aangepast. Ook wordt een deel van de route omgelegd door het bos, om zo vertrapping van orchideeën en verstoring van vogels tegen te gaan. Ook is een van de bruggetjes op de gele route weggehaald en vervangen voor een nieuwe brug op de blauwe route. Het zal nog enige tijd duren voor de blauwe route helemaal op orde is, houd daarom rekening met enig ongemak. Dank voor uw begrip.

  Hoe kun je natuurgebied Dintelse Gorzen bereiken?

  Het natuurgebied is het best met de auto te bereiken. Rijd naar de Vlietdijk in Dinteloord. Parkeer aan het einde van de weg. Een veel grotere parkeerplaats met faciliteiten bevindt zich bij Natuurpoort Benedensas. Deze is te bereiken via het gehucht Heense Molen door de Heense Molenweg en Beneden Sasweg te volgen. Via een zelf bedienbare sluis bereik je het natuurgebied.

  Met het openbaar vervoer neem je vanaf station Bergen op Zoom de bus naar De Heense Molen. Daarna is het een half uur wandelen naar het natuurgebied. Fietsen vanaf station Bergen op Zoom kost ongeveer een uur.

  Dintelse Gorzen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Vlietdijk
  Dintelse Gorzen

  Nieuws