Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vloeiweiden van De Plateaux op lijst van immaterieel erfgoed

21 oktober 2021 | Yvonne van Moll

Eeuwenlang is het bevloeien van graslanden overgedragen van generatie op generatie. Vroeger van boer op zoon, tegenwoordig van boswachter op boswachter. Een oud ambacht dat tegenwoordig nog maar op twee plaatsen in Nederland wordt uitgeoefend, in Lankheet in Twente en op de vloeiweiden De Pelterheggen in Bergeijk. Het specialistische werk is op woensdag 20 oktober officieel bijgeschreven op de inventarislijst van Nederlands immaterieel erfgoed.

certificaat immaterieel erfgoed

Op weg naar immaterieel erfgoedstatus van Unesco?

De bijschrijving van het specialistische ambacht op de Nederlandse inventarislijst is een opmaat naar de voordracht voor de internationale lijst voor immaterieel erfgoed van Unesco. In maart volgend jaar dient Oostenrijk samen met Nederland, België, Zwitserland, Duitsland en Luxemburg daartoe een verzoek in.

Pelterheggen

Demonstratie ambacht traditioneel bevloeien

Traditionele bevloeiing van grasland

Bevloeien is een vorm van landbouwtechniek, waarbij graslanden door stromend water bemest worden met kalk en mineralen uit rivieren, beken en bronnen. Met behulp van de kleinste hoogteverschillen en een ingenieus systeem van sloten en sluizen vloeit het water over de weiden, waardoor een rijk graslandschap ontstaat. Het doel is de grasgroei te stimuleren om uiteindelijk zoveel mogelijk kwalitatief goed gras/hooi te kunnen oogsten. Tegenwoordig zijn ze belangrijk vanwege de unieke soorten die er voor komen. ,,Ze zijn er destijds niet voor aangelegd, maar de weiden zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit in het gebied. Het systeem is ook actueel gezien de klimaatopgave waar we voor staan. Het kan onder meer worden gebruikt om water te conserveren”, vertelt gebiedsmanager Rob van Schijndel van Natuurmonumenten.

Komende weken staat het uitkijkplatform Buitenbeeld aan de “Wandelroute vloeiweiden” zodat bezoekers de sluisjes, slootjes en zoefjes vanuit hoogte kunnen bewonderen.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll