Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voorkom een boete en houd je hond onder appèl

26 januari 2022 | Chantal van Burg

De afgelopen weken verschenen er weer diverse berichten in de media over incidenten met loslopende honden. Het aantal doodgebeten reeën liep in de eerste weken van het nieuwe jaar behoorlijk op in de natuurgebieden. Soms zijn ze zo toegetakeld dat ze wel uit hun lijden verlost moeten worden. Iets waar wij ons als natuurbeschermers heel onprettig bij voelen.

Hond aan de lijn

Het aantal honden is sinds corona ook enorm toegenomen. Thuiswerken bood ook mogelijkheden. Ook wij gingen ruim een jaar geleden de uitdaging aan door een klein hondenbroertje toe te voegen aan ons gezin. Het was gelukkig geen zware bevalling, maar van de naweeën heb ik nog steeds last.

Het zit hem ook niet in de hond. Die kan er niets aan doen. Het zit hem in de opvoeding die je hem geeft. Hoewel de kinderen soms ook Oost-Indisch doof zijn, heeft mijn puberende reu echt lak aan mijn commando’s. Hij geeft toch echt de voorkeur aan een lekker ruikend teefje dan aan een groot stuk leverworst. Bizar, want ik heb een collega die juist voor het omgekeerde gaat. Nee, zonder gekheid, het vraagt echt discipline wanneer ik met de hond ga wandelen. Vooral in de natuur. Hij blijft aan de lijn waar dat moet, regels zijn er niet voor niets. En waar hij wel los mag, daar schat ik zelf in of het mogelijk is. Hij staat namelijk nog niet onder appèl en dat is in de vrije natuur wel noodzakelijk.

Je hebt het zelf ook vast wel eens meegemaakt. Lekker aan de wandel, komt er ineens uit het niets een hond op je afgerend. Niet met kwade bedoelingen maar springt wel meteen tegen je op. En zijn baasje komt naar je toegesneld met de opmerking ‘hij bedoelt het goed hoor’. Tuurlijk maar ik zit hier als bezoeker helemaal niet op te wachten. Laat staan dat de hond achter wild aangaat of schade aanricht aan rust- of verblijfplaatsen van dieren, zoals nesten en holen. Nog even en de natuur maakt zich ook klaar voor haar kraamkamer en daar is rust bij gebaat.

Zorg er dus voor dat je het voor iedereen plezierig houdt. Vooral voor de natuur, andere bezoekers én voor je eigen portemonnee. Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt. Dit kun je beter aan de lokale horeca besteden!

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven