Ga direct naar inhoud
Nieuws

D66 in gesprek over verbinding van natuur en landbouw

06 oktober 2017 | Marie-Thérèse te Bulte

D66-politici bekijken tijdens werkbezoek de win-win mogelijkheden waar natuur en landbouw samen optrekken.

Natuur en landbouw

Vrijdag 6 oktober brachten D66-politici een bezoek aan de Empese en Tondese Heide in Gelderland. In en rond dit natuurgebied werkt boer en natuurbeheerder Jaap Grolleman van Natuurboerderij De Mhene met Natuurmonumenten aan de integratie van natuur en agrarische bedrijfsvoering. Namens D66 waren zowel leden, bestuurders en politici van Provinciale Staten en Tweede Kamer aanwezig.

Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid bij D66 en verantwoordelijk voor onder andere landbouw en natuur binnen zijn fractie, zegt over het bezoek: “Ik ga mij de komende jaren hard maken voor meer integratie van natuur en landbouw. Als je daarbij uitgaat van kringloopprincipes, is dat goed voor de bodem, biodiversiteit en voedselproductie. Dit werkbezoek toont aan dat win-winsituaties mogelijk zijn.”

Kansen voor het landschap

Tijdens het werkbezoek spraken D66, natuurbeschermingsorganisaties, boeren en terreineigenaren over de ontwikkelingen in het landschap en de landbouw. Enerzijds speelt de achteruitgang van biodiversiteit in het boerenland, en tegelijkertijd een groeiende beweging naar meer natuurinclusieve landbouw. De middag stond in het teken van het benoemen van uitdagingen en het creëren van kansen, waarin landschap de verbindende factor vormt.

Teo Wams, directeur natuurbeheer bij Natuurmonumenten: “Vandaag bleek hoe breed de betrokkenheid is bij het landschap. Dat ook politici het belang ervan inzien, is een voorwaarde om de teloorgang te stoppen. We kunnen terugkijken op een geslaagde middag.”

  • Omroep Gelderland maakte in maart 2016 een mooie mini-documentaire voor de programmaserie ‘De boer is troef’. Deze uitzending waarin Jaap en Jantine met passie vertellen over hun natuurboerderij en hun beweegredenen kun je hier bekijken >
  • Heb je belangstelling over de mogelijkheden voor natuurinclusief boeren neem dan contact op met onze medewerker Merijn Biemans
  • Kom wandelen op de Empese en Tondense Heide en wandel een van de twee uitgezette routes. De rode route van 5 km is ook te downloaden via onze gratis Natuurroute app.  De geel gemarkeerde route loopt deels over de over de Eerbeekse Hooilanden van Jaap en Jantine en is ongeveer 7,5 km.
  • Maak een mooie fietstocht door de IJsselvallei, langs landgoederen met doorkijkjes, vergezichten en kleinschalig agrarisch landschap. Idylisch en gevarieerd. De Fietsroute landgoederen IJsselvallei neemt je mee over de Empese en Tondense Heide.
Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte