Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandeling met de boswachter in het Fochteloerveen

 • Geschikt voor rolstoel

Wandeling met de boswachter in het Fochteloerveen

Waar

Fochteloërveen

Vertrekpunt

  Fochteloo, parkeerplaats Kamp Oranje

  Veenweg Fochteloo

Kosten
Volwassen
 • NormaalGratis
 • LedenprijsGratis
Kinderen
 • NormaalGratis
 • LedenprijsGratis
 • Gratis

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Wandeling met de boswachter in het Fochteloerveen

Aan de rand van het Fochteloerveen is een prachtige route uitgestippeld voor mensen met een beperking. De route van 2,5 kilometer loopt over twee voormalige werkkampen en is een historische reis met langs de route zichtbare oude elementen uit vervlogen tijden. Er staan diverse bankjes langs de route. 

Rond 1940 werden op afgelegen plekken buiten de Randstad tientallen barakkenkampen opgericht voor groepen die van de maatschappij werden afgezonderd of waar geen woonruimte voor was. De kampen werden in de jaren zestig bijna allemaal afgebroken en de sporen werden uitgewist doordat de terreinen een andere functie kregen. De kampen Oranje en Ybenheer vormen een uitzondering. Sinds 1973 is Natuurmonumenten de eigenaar en liet hier vooral de natuur zijn gang gaan.

Community Fochteloo; een samenwerking met Dorpsbelang Fochteloo en zorgboerderij De Geitenmeijerij, heeft de wandelroute geinitieerd en heet bezoekers van harte welkom met koffie thee en een streek lekkernij. Door de halfverharde paden is deze route zeer geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's.

Praktische informatie 

 • De hele route is verhard (asfalt, beton) of halfverhard (aangestampt leemgranulaat)
 • Zowel bij kamp Oranje als bij het 560 meter verderop gelegen kamp Ybenheer is een gehandicaptenparkeerplek aanwezig
 • Op kamp Oranje is een aangepaste picknickplaats
 • Houd er rekening mee dat de dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke toilet bij de zorgboerderij De Geitenmeijerij aan Noordeinde 27 in Fochteloo is

Week van de Toegankelijkheid

Onbeperkt genieten van de natuur? In de Week van de Toegankelijkheid organiseren de boswachters van Natuurmonumenten op meer dan 20 locaties activiteiten voor mensen met een beperking.

Bekijk hier alle activiteiten

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo