Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column] Beestjes van De Bruin - Haften

01 september 2022 | Sietske Westerhof Marchand

Jacob de Bruin is ecoloog en schrijft over zijn belevenissen in het Fochteloërveen. In zijn column Beestjes van De Bruin vertelt hij over bijzondere beestjes en zeldzame plantensoorten in het hoogveengebied.

Ecoloog Jacob de Bruin in het Fochteloërveen

In het voorjaar was ik in het veen om een hydrologische situatie uit te dokteren. Er vlogen duizenden vliegen, bij nader inzien bleken het geen vliegen, maar venhaften.

Haften worden ook wel eendagsvliegen genoemd. Het volwassen stadium van deze insecten duurt maar een dag of eigenlijk enkele uren. Ze kunnen ook niet eten, want dat heeft toch geen zin. Vliegen kunnen ze ook niet zo goed. De volwassenen hebben maar een doel; voortplanten. De mannetjes hebben grote ogen zodat ze de vrouwtjes snel kunnen lokaliseren. De mannetjes hebben ook verlengde poten, zodat ze beter een vrouwtje uit de lucht kunnen grijpen. 

Aan het eind van de dag verzamelen de mannetjes zich in grote zwermen.  De zwerm mannetjes vliegen een paar meter hoog en laten zich vallen. Deze deinende beweging trekt vrouwtjes aan. Die vliegen in een rechte lijn door de zwerm en het snelste mannetje grijpt haar en paart met haar in de lucht en gaat vervolgens dood. De vrouwtjes leven nog eventjes, zodat ze haar eitjes kan leggen in het water. Uit de eitjes komen nimfen die onder water leven van algen en planten. Ze groeien en na tientallen vervellingen bereiken ze hun uiteindelijke formaat. Ze zijn gevoelig voor vervuiling, dus nimfen in het water betekent een goede waterkwaliteit.

Als het tijd wordt voor de gedaantewisseling kruipt de nimf het water uit en binnen enkele seconden barst de huid open en sluipt er een halfvolwassen haft uit. Vervolgens volgt er later op de dag nog een laatste vervelling tot het volwassen stadium. Zowel nimfen, halfvolwassen en volwassen haften zijn een belangrijke voedselbron voor allerlei insecteneters zoals de libellen, vleermuizen en vele vogelsoorten die we het voorjaar en de afgelopen zomermaanden aantroffen.

Ze behoren tot de oudste nog levende gevleugelde insectensoorten en vliegen al miljoenen jaren op aarde rond! 

 

Haft

Meer Beestjes van De Bruin?

Wil je eerdere columns lezen van Jacob de Bruin? Kijk dan op Beestjes van De Bruin 

Sietske Westerhof Marchand