Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste broedpoging van kraanvogels mislukt

13 mei 2019 | Natuurmonumenten

De eerste broedpoging van alle acht kraanvogelpaartjes in het Fochteloërveen is mislukt. Oorzaken zijn de droogte en verstoring.

kraanvogel

“Echt dramatisch”, vertelt boswachter Marjan Dunning van het Fochteloërveen. “Kraanvogels nestelen op een pol in het water. Een veilige broedplek waar roofdieren zoals de vos niet bij kunnen. Maar door de droogte zijn de broedplekken voor hen nu wel bereikbaar. De ouders hebben de nesten verlaten en vliegen nu samen door de lucht. En door de droogte kunnen wandelaars buiten de paden nu veel dichterbij de broedplekken komen. Normaal is het daar te nat voor. Dat levert verstoring op en daar zijn deze gracieuze vogels heel gevoelig voor.”

Hopen op tweede poging

Voorlopig geen jonge kraanvogels dus in het Fochteloërveen, een van de weinige plekken waar kraanvogels in Nederland broeden. “Na een lange periode van afwezigheid werd hier in 2001 het eerste paartje gezien. Maar het broeden verloopt sindsdien moeizaam. Veel jongen komen niet tot wasdom. En vorig jaar werden nog twee kuikens doodgereden op de Fochteloërveenweg, die het natuurgebied doorsnijdt.

Ik hoop dat de kraanvogels snel een nieuwe broedplek vinden in het Fochteloërveen en een tweede broedpoging wagen. Een natte zomer zou daarbij helpen, want droogte is funest voor de broedplekken. Ik hoop ook dat wandelaars zich aan de paden houden en deze kwetsbare vogels de rust gunnen die ze nodig hebben. Met enig geluk kun je de kraanvogels zien vliegen vanuit de uitkijktoren De Zeven. Daar heb je een weids uitzicht over het hoogveengebied en stoor je de vogels niet.”

Zie ook het verslag op RTV Drenthe

 

Natuurmonumenten