Ga direct naar inhoud
Nieuws

Operatie zomertortel

15 mei 2023

De zomertortel is ernstig bedreigd. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in andere landen, waardoor er nog maar weinig zijn. In Ravenswoud is de mooie zomertortel al een paar jaar waargenomen en daarom willen we deze een handje helpen. Ook vogels als geelgors en patrijzen profiteren hiervan.

zomertortel

Vogelliefhebbers opgelet: ‘Operatie zomertortel’ is gestart! Deze internationale actie heeft als doel om het voortbestaan van de zomertortel in het buitenland, maar ook in Nederland te waarborgen.

 

Zeldzaam

Deze duifsoort heeft namelijk moeite met het vinden van een geschikt leefgebied met voldoende voedsel. Door samen te werken met Vogelbescherming Nederland gaan we bijvoerlocaties creëren en voedselveldjes inzaaien, zodat de zomertortel genoeg zaden kan vinden om te overleven en te broeden. De zomertortel is de mooiste duif van ons land. Maar de kans dat je hem ziet is klein. Zijn naam zegt het al, de zomertortel houdt van de zomer. Andere duivensoorten blijven hier, maar deze soort trekt in de winter naar warmere oorden. De belangrijkste reden waarom je hem niet ziet, is omdat deze vogel zo zeldzaam is geworden. In Nederland kan de zomertortel nauwelijks plekken vinden waar én voldoende voedsel is én ze kunnen broeden.

Internationaal actieplan



De zomertortel is hard achteruit gegaan, onder andere ook door de jacht in verschillende landen. Het is schokkend om te horen dat er jaarlijks tussen de 1,4 en 2,2 miljoen exemplaren worden afgeschoten in Europa. Maar ook in de Afrikaanse trek- en overwinteringsgebieden wordt er op ze gejaagd. Gelukkig heeft het internationale actieplan zijn vruchten afgeworpen en hebben Spaanse autoriteiten besloten om in 2021 niet op deze prachtige vogel te jagen. Dit heeft naar schatting 900.000 zomertortels gered. Maar we zijn er nog niet! Met Operatie Zomertortel kunnen we ervoor zorgen dat deze bijzondere vogelsoort ook in Nederland weer een veilige en geschikte leefomgeving krijgt.

Wat gaan we precies doen?

• Voedselveldjes maken

• Bijvoerlocaties creëren

• In de periode van mei/juni (10 weken) de locaties bijvoeren

• Het monitoren van de zomertortel met behulp van wildcamera’s