Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vroege vogels in het Fochteloërveen

12 juni 2023 | Marjolein van der Elburg

Gehuld in een waadpak ploeterde het team samen met Ecoloog Jacob de Bruin door het veen, op zoek naar de veenmossen die deze plek uniek maken.

vroege vogels Jacob

In de aflevering vertelt Ecoloog Jacob de bruin wat een hoogveen is en hoe het werkt. Hij laat de ster van het hoogveen zien, hoogveen-veenmos.

Om nog wat dieper in de werking van het veenmos te duiken is er ,samen met onderzoekers van de Radboud universiteit en de universiteit Utrecht, door een microscoop gekeken naar veenmos. Unieke beelden van de wateropname door veenmos zijn met macrolenzen in beeld gebracht.

Ralph Temmink onderzoekt hoe je natuur kunt herstellen in gebieden waar dit niet helemaal vanzelf gaat. Hier op het open diepe water heeft het veen moeite om vanzelf aan te groeien, dat komt omdat het water bruin van kleur is . Hierdoor komt er minder licht op de bodem. Veenmos heeft onder andere licht nodig om te groeien.  Hij laat zien hoe aardappelzetmeel en een 3d printer wellicht een oplossing kunnen bieden

Herman Feenstra nam de cameraploeg mee om de kraanvogels en wilde zwanen te laten zien, hij weet als geen ander hoe deze vogels in het Fochteloërveen leven.

Tijdens een zonnige dag, later in de maand, is het camerateam nog terug geweest om samen met Jelmer Groen van ecologisch bureau Faunax de verschillende soorten reptielen en hun leefwijze op te zoeken. In de aflevering kun je prachtige close ups van een adder en een ringslang zien.

Genoeg reden om de uitzending terug te kijken!

Heb je de aflevering gemist of wil je nog eens terugkijken? Klik dan hier.

Marjolein van der Elburg