Oudste landfort van de Stelling van Amsterdam. Kom kijken op Fort bij Abcoude, een belangrijk onderdeel van ons cultuurhistorisch erfgoed. Het fort en fortgracht herbergen ook vleermuizen, vissen en de opvallend felgekleurde ijsvogel.
Boswachter van dit gebied
Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam, een belangrijke verdedigingslinie rond de stad Amsterdam. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat dit cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft. Het fort is een rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed.
Het fort is gebouwd tussen 1884 en 1887 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedingingslinie rond de hoofdstad. De gebouwen zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton, als een van de laatste in zijn soort. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. Door de uitvinding van de brisantgranaat was het niet langer bomveilig. In 2006 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Het fort is nu volledig gerestaureerd. Het culturele erfgoed blijft behouden voor de toekomst.
Het fort is regelmatig geopend, ook op Open Monumentendagen en op Fortendag. Je kunt dan met een gids een kijkje kan nemen op het binnenfort. Via de brug over de fortgracht kom je op het rijkbegroeide terrein. Je vindt hier het hoofdgebouw met kruitmagazijn, waterkelder en slaapvertrekken. De buitenmuren zijn wel 1,8 meter dik! Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke ‘Oreillon’ zie je Fort Nigtevecht liggen. Vroeger kon men vanaf dit punt met het kanon in oostelijke richting schieten.
Op zoek naar een leuk bedrijfs- of familieuitje? Voor besloten groepsexcursies kun je contact opnemen met Natuurmonumenten, tel. 06 - 13 21 66 97.
Van Fort bij Abcoude loopt een wandelroute van 10 kilometer naar Fort Nigtevecht. Je wandelt door oer-Hollands boerenland langs het riviertje de Gein. Onderweg kom je langs restanten van de Stelling van Amsterdam; de batterijen aan het Gein en de oude liniedijk.
Stap uit op treinstation Abcoude. Je wandelt in circa 20 minuten naar het fort. Volg Spoorlaan in zuidelijke richting (gaat later over in Bijdorplaan) door het centrum van Abcoude. Aan het einde rechts Kerkstraat in. Ga de brug over de Angstel en sla daarna linksaf. De ingang van Fort bij Abcoude vind je na 300 meter links.