Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort bij Abcoude

Fort bij Abcoude

Welkom in Fort bij Abcoude

Oudste landfort van de Stelling van Amsterdam. Kom kijken op Fort bij Abcoude, een belangrijk onderdeel van ons cultuurhistorisch erfgoed. Het fort en fortgracht herbergen ook vleermuizen, vissen en de opvallend felgekleurde ijsvogel.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort bij Abcoude

Over het gebied

Fort bij Abcoude is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam, een belangrijke verdedigingslinie rond de stad Amsterdam. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat dit cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft. Het fort is een rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed.

Geschiedenis van het fort

Het fort is gebouwd tussen 1884 en 1887 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. De gebouwen zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton, als een van de laatste in zijn soort. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. Door de uitvinding van de brisantgranaat was het niet langer bomveilig. In 2006 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Het fort is nu volledig gerestaureerd. Het culturele erfgoed blijft behouden voor de toekomst.

Rondkijken op het fort

Fort bij Abcoude wordt op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag opengesteld. Van 1 mei tot 1 oktober van 10:00 tot 17:00 uur en van 1 oktober tot 1 mei van 10:00 tot 16:00 uur. De poorten worden dan geopend zodat bezoekers een ommetje op het forteiland kunnen maken. De kazerne en andere gebouwen blijven echter gesloten. Toilet is wel toegankelijk tijdens deze openstellingen.

Lijkt het je interessant om ook eens ín Fort bij Abcoude te kijken? Ga dan met een gids een kijkje kan nemen op het binnenfort. Via de brug over de fortgracht kom je op het rijkbegroeide terrein. Je vindt hier het hoofdgebouw met kruitmagazijn, waterkelder en slaapvertrekken. De buitenmuren zijn wel 1,8 meter dik! Vanaf het uitzichtpunt op het oostelijke ‘Oreillon’ zie je Fort Nigtevecht liggen. Vroeger kon men vanaf dit punt met het kanon in oostelijke richting schieten. Tickets voor rondleidingen op Fort bij Abcoude kun je reserveren via de website van Natuurmonunenten

Liniepad: van fort naar fort

Van Fort bij Abcoude loopt een wandelroute van 10 kilometer naar Fort Nigtevecht. Je wandelt door oer-Hollands boerenland langs het riviertje de Gein. Onderweg kom je langs restanten van de Stelling van Amsterdam; de batterijen aan het Gein en de oude liniedijk.

Hoe is het fort te bereiken?

Stap uit op treinstation Abcoude. Je wandelt in circa 20 minuten naar het fort. Volg Spoorlaan in zuidelijke richting (gaat later over in Bijdorplaan) door het centrum van Abcoude. Aan het einde rechts Kerkstraat in. Ga de brug over de Angstel en sla daarna linksaf. De ingang van Fort bij Abcoude vind je na 300 meter links.

 

Fort bij Abcoude

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Fort bij Abcoude

Nieuws

Direct naar