Natuurgebied

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Welkom op Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. In het fort is veel te bekijken: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut.

Marcel Haas
Marcel Haas

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort bij Spijkerboor
  • Nieuws
  • Routes
  • Agenda
  • Over het gebied

    Het is één van de grootste en modernste forten van de Stelling van Amsterdam. Compleet met twee verdiepingen, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Het fort is regelmatig open voor bezoekers. Een leuk uitje in het prachtige werelderfgoed de Beemsterpolder!

    Het knooppunt van kanalen en dijken bij Spijkerboor was een zwakke plek in de verdedigingslinie. Daarom werd hier in 1913 een extra groot en sterk fort gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bracht men het fort in staat van paraatheid. Onder leiding van de kapitein der artillerie Jhr. O.G. Bloys van Treslong verbleven er 300 soldaten op het fort.

    Stelling van Amsterdam

    De 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad werd gebouwd tussen 1880 en 1920. De ring van dijken, sluizen en 46 forten en batterijen beschermde Amsterdam tegen aanvallen van buitenaf. Door een ingenieus systeem kon in twee dagen het land buiten deze ring onder water worden gezet. Het water was te ondiep voor schepen en te diep voor man en paard.

    Meer lezen over de Stelling van Amsterdam

    Zo leefden de soldaten

    Het is net alsof de soldaten gister vertrokken zijn. De slaapvertrekken, waslokalen en legerkeuken met enorme kookketels zijn er nog steeds. Zelfs een privétoilet voor de officieren! Ook voorzag het fort in zijn eigen drinkwater middels druipkokers werd het water geleid naar de waterkelders onder de vloer.

    Militair vernuft

    Uniek is het gerestaureerde artilleriegeschut in de pantserkoepel met een dubbelloops snelvuurkanon uit 1911. Het is een van de twee bewaard gebleven geschutskoepels met kanon in de hele Stelling. De draaibare koepel weegt 20.000 kilo. Het bereik van de krachtige kanonnen was ruim 10 km, het schootsveld reikte van Alkmaar tot aan de Zuiderzee.

    Veertien soldaten waren nodig om het kanon te bedienen en de munitie aan te voeren. Kruitdampen maakten het werk zwaar in de koepel. Een handbediende airco zorgde voor frisse lucht.

    Fort bij Spijkerboor

    Gevangenis

    Dat het fort ook een tijd als militaire gevangenis is gebruikt, is nog te zien aan de tralies voor de ramen, de zware celdeuren en muurtekeningen van gevangenen. Er hebben in en rond beide wereldoorlogen allerlei militaire en politieke delinquenten vastgezeten.

    Bezoek het fort

    Van april tot in september is Fort bij Spijkerboor regelmatig opengesteld voor publiek. Ga mee met een rondleiding of kom naar een van de gezellige culturele evenementen. Door beeld- en geluidsfragmenten komt het fort tot leven.

    Ga naar openingstijden en rondleidingen

    Dagje uit met kinderen

    Voor wat grotere kinderen is het fort een groot avontuur. Lekker dwalen door gangen en kamers. Tijdens de openstellingen van het fort kun je met de kinderen lekker rondstruinen.

    Fietsen langs forten

    De fietsroute Wormer- en Jisperveld (32 of 44 km) voert door een oer-Hollands, weids landschap en komt langs verschillende forten van de Stelling van Amsterdam: Fort bij Spijkerboor en twee andere kleine forten, Fort aan de Jisperweg en Fort aan de Middenweg. Ga naar de routebeschrijving

    Stelling van Amsterdam

    Er zijn ook wandel- en fietsroutes tussen de forten van de Stelling van Amsterdam. Daarnaast is er tweemaal per jaar het magazine FORT!. Klik hier om deze te bekijken op de website www.forten.nl

    Teambuilding en vergaderen

    Voor een dagje teambuilding of vergaderen kun je ook op het fort terecht. Kijk voor meer informatie op www.bijkloeke.nl of stuur een e-mail naar [email protected]

     

    Maandenlang slapen

    Overwinteringsplaats voor vleermuizen en vlinders

    Fort bij Spijkerboor is van half september tot eind april in winterrust. Dan slapen hier vleermuizen en vlinders. Zij hebben een rustige vochtige plek nodig met een temperatuur rond 10-12 graden. Het fort is daarvoor ideaal!

    Winterslaap

    Wandelroute om Fort bij Spijkerboor

    Het fort is te bezoeken van half april tot half september.
    Is het fort gesloten en ben je in de buurt? Loop de route om het fort heen met de NatuurRoute app, met verhalen over het fort!

    Bekijk de route
    ongerept

    Natuur rondom het fort

    Omdat het grasland op de dijk rondom het fort ongebruikt en onbemest is, zorgt dit voor een zeldzame natuur. Ook bovenop het fort zijn bijzondere soorten te vinden.

    Lees meer
    Fort bij Spijkerboor

    De mooiste routes

  • Erfgoed ontdekken

    Rondje Fort bij Spijkerboor

    Stap door het klaphekje het Beemster landschap in en wandel een rondje om het fort. In dit kruidenrijke grasland gonst en zoemt het op mooie dagen van de bijen, vlinders en insecten. Van half april tot half september kun je op zondagen ook binnen in het fort kijken.

    • 1 km
  • Fort bij Spijkerboor

    Agenda

    Open dag Fort bij Spijkerboor
    zo 16 apr
    Wandelen

    Open dag Fort bij Spijkerboor

    Verken Fort bij Spijkerboor zelf met een routebeschrijving!

    Rondleiding met gids op Fort bij Spijkerboor (incl entree)
    zo 16 apr
    Erfgoed ontdekken

    Rondleiding met gids op Fort bij Spijkerboor (incl. entree)

    Bekijk Fort bij Spijkerboor van binnen en van buiten met een gids! Tijdens de rondleiding bezoek je ook het unieke en originele draaikoepelgeschut.

    Rondleiding met gids op Fort bij Spijkerboor (incl entree)
    zo 16 apr
    Erfgoed ontdekken

    Rondleiding met gids op Fort bij Spijkerboor (incl. entree)

    Bekijk Fort bij Spijkerboor van binnen en van buiten met een gids! Tijdens de rondleiding bezoek je ook het unieke en originele draaikoepelgeschut.

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Huisregels

    Verkennen

    Extra informatie

    Fort bij Spijkerboor

    Nieuws van de boswachter

    Direct naar

    logo