Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Welkom op Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. In het fort is veel te bekijken: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut.

Meer over Fort bij Spijkerboor

Over het gebied

Het is één van de grootste en modernste forten van de Stelling van Amsterdam. Compleet met twee verdiepingen, een draaibare pantserkoepel met twee originele Krupp kanonnen. Het fort is regelmatig open voor bezoekers. Een leuk uitje in het prachtige werelderfgoed de Beemsterpolder!

Het knooppunt van kanalen en dijken bij Spijkerboor was een zwakke plek in de verdedigingslinie. Daarom werd hier in 1913 een extra groot en sterk fort gebouwd. De bouw duurde ongeveer 2,5 jaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bracht men het fort in staat van paraatheid. Onder leiding van de kapitein der artillerie Jhr. O.G. Bloys van Treslong verbleven er 300 soldaten op het fort.

Stelling van Amsterdam

De 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad werd gebouwd tussen 1880 en 1920. De ring van dijken, sluizen en 46 forten en batterijen beschermde Amsterdam tegen aanvallen van buitenaf. Door een ingenieus systeem kon in twee dagen het land buiten deze ring onder water worden gezet. Het water was te ondiep voor schepen en te diep voor man en paard.

Meer lezen over de Stelling van Amsterdam

Zo leefden de soldaten

Het is net alsof de soldaten gister vertrokken zijn. De slaapvertrekken, waslokalen en legerkeuken met enorme kookketels zijn er nog steeds. Zelfs een privétoilet voor de officieren! Ook voorzag het fort in zijn eigen drinkwater middels druipkokers werd het water geleid naar de waterkelders onder de vloer.

Militair vernuft

Uniek is het gerestaureerde artilleriegeschut in de pantserkoepel met een twee 10,5 cm Krupp kanonnen uit 1911. Het is een van de twee bewaard gebleven geschutskoepels met kanon in de hele Stelling. De draaibare koepel met onderliggende munitiekamers en aanvoerliften weegt zo'n 64.000 kilo. Het bereik van de krachtige kanonnen was ruim 10 km, het schootsveld reikte vanaf de grens van Alkmaar tot voorbij Purmerend.

Veertien soldaten waren nodig om het kanon te bedienen en de munitie aan te voeren. Kruitdampen maakten het werk zwaar in de koepel. Een handbediende ventilator zorgde voor frisse lucht. De kruitdampen en warme lucht gingen via de openingen naast de kanonnen naar buiten.

Fort bij Spijkerboor

Gevangenis

Dat het fort ook een tijd als militaire gevangenis is gebruikt, is nog te zien aan de tralies voor de ramen, de zware celdeuren en muurtekeningen van gevangenen. Er hebben in en rond beide wereldoorlogen pacifistische dienstweigeraars, militairen en NSB'ers gevangen gezeten. Daarnaast heeft het fort andere gebruikers gekend; van opslag voor voedsel en wijn tot oefenruimte van hardrockbands.

Fietsen langs forten

De fietsroute Wormer- en Jisperveld (32 of 44 km) voert door een oer-Hollands, weids landschap. Je komt langs verschillende forten van de Stelling van Amsterdam: Fort bij Spijkerboor, Fort aan de Jisperweg en Fort aan de Middenweg. Ga naar de routebeschrijving

Stelling van Amsterdam

Er zijn ook wandel- en fietsroutes tussen de forten van de Stelling van Amsterdam. Daarnaast is er tweemaal per jaar het magazine FORT!. Klik hier om deze te bekijken op de website www.forten.nl

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Fort bij Spijkerboor

Nieuws

Direct naar