Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Fort Henricus

Fort Henricus

Welkom bij Fort Henricus

Fort Henricus is sinds kort open. Beklim de uitkijktoren op het fort! Vanaf hier heb je een fantastisch zicht op de polders van West-Brabant.
Kom langs tijdens de Open Dag West-Brabantse Waterlinie op zondag 20 oktober! Dan zijn er allerlei activiteiten op dit fort en op andere locaties. Meer info: https://www.facebook.com/events/1155992951249738/
Wil je zelf wat organiseren op het fort? Kijk in onze handleiding wat er kan.Eefje Nuijten

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Henricus
 • Routes

Historie

Van 1627 tot 1816 beschermde Fort Henricus de vestingstad Steenbergen (NB). Stadhouder Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, was de bouwer van dit fort in de West-Brabantse Waterlinie en Zuiderwaterlinie (die tussen Bergen op Zoom en Grave lag). In 1628 werd de linie voor het eerst onder water gezet. Dat heet inunderen. Langs de randen van de Steenbergse vliet hadden de getijden vrij spel dankzij een open verbinding met de zee. Op het fort stonden kanonnen klaar om de vijand af te slaan. Dankzij het succes van de linie kwam het nooit zover. De afgelopen jaren hebben we Fort Henricus met de vijf bastions gerestaureerd. Het ligt er zoveel mogelijk bij als in de zeventiende eeuw.


Fort Henricus

De mooiste routes

De route Fort Henricus leidt je over de vestingwal van het fort. Kruip in de huid van een soldaat uit die tijd die op het fort leefde.
Ontdek welke insecten en vogels al genieten van dit vestingwerk. Misschien zie je wel een patrijs wegvliegen!

 • Cultureel

  Fort Henricus

  Tijdens deze wandeling op Fort Henricus ontdek je het vestingverleden van het fort en de West Brabantse Waterlinie.

  • 1.3 km
 • Over het gebied

  Bezoekersinformatie

  Toegankelijkheid

  Geschikt voor rolstoel

  Het binnenterrein van het fort, de terre, is toegankelijk voor rolstoelen en buggy's. Wel met begeleiding, vanwege de zachte ondergrond. De vestingwal en de toren niet. 

   Kinderwagen en buggy

   Op zondag 20 oktober zijn er allerlei activiteiten op het fort en in de omgeving tijdens de Open Dag West-Brabantse Waterlinie!

   Verkennen

   De Heen, Fort Henricus

   Extra informatie

    Bereikbaar via De Heen en SteenbergenBereik het fort via Steenbergen via de Westhavendijk of via Oude Vlietpolderdijk in De Heen (rand van Steenbergen). Wandel eerst rechtsom het fort heen, langs het water, voordat je het fort betreedt. Zo krijg je de beste indruk en heb je gelijk een mooie wandeling.
    Fort Henricus

    Wat wij hier doen

    Handleiding evenementen

    Natuurmonumenten is eigenaar en beheerder van het fort. We stellen het open voor bezoekers, zodat iedereen hiervan kan meegenieten. Wil je zelf een evenement of activiteit organiseren op het fort? Kijk dan in de handleiding wat er kan. Natuurmonumenten heeft in samenwerking met de gemeente Steenbergen, provincie Noord-Brabant en andere partners is het fort hersteld. Het heeft weer zo veel mogelijk de oude vorm. Met lagen grond bedekt met gras. Op het fort bloeien wilde bloemen. Zo wordt het een plek voor insecten en vogels. In het water rondom het fort komt geen publiek. Hier dobberen vogels, zoals de rietgors, karekiet en zwaan rustig rond. Patrijzen weten het bloemenzaad en insecten aan de rand van het fort ook al te vinden. Daar zijn we blij mee!

    Handleiding evenementen en activiteiten
    logo