Natuurgebied

Fort Kijkuit

Fort Kijkuit

Welkom op Fort Kijkuit

Fort Kijkuit is een verdedigingswerk gebouwd in de negentiende eeuw, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kom langs en bezoek het kruithuis of bekijk het Hilversums Kanaal en natuurgebied De Put vanaf het uitkijkpunt.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort Kijkuit
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Het Fort Kijkuit is een verdedigingswerk gebouwd in de negentiende eeuw, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Neem eens een kijkje op Fort Kijkuit.

  Werelderfgoed

  Fort Kijkuit maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Het Werelderfgoedcomité heeft op 26 juli 2021 besloten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie de werelderfgoedstatus te verlenen. Samen met de Stelling van Amsterdam, die al sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat, vormen ze  de Hollandse Waterlinies.

  Europa Nostra Prijs

  Natuurmonumenten heeft voor Fort Kijkuit in Kortenhoef de prestigieuze EU Prijs gekregen in de categorie: behoud en instandhouding van cultureel erfgoed. De Europa Nostra Prijs is de belangrijkste prijs in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. Lees het volledige bericht >

  placeholder

  Fort Kijkuit is gebouwd tussen 1844 en 1847, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Achter een muur met schietgaten en schietsleuven ligt een bomvrij wachthuis en er bovenop een geschutsopstelling. Rond 1885 bood het fort plaats voor een bezetting van ongeveer 50 manschappen. De oorspronkelijke gracht met ophaalbrug is rond 1880 gedempt, bij het aanbrengen van gronddekking rondom het wachthuis.

  Historie in de natuur

  Fort Kijkuit bestaat uit verschillende bouwwerken; een oude fortwachterswoning, een buskruit- en projectielenmagazijn en een houten loods. In 1933 is er een moderne kazemat van gewapend beton bij gebouwd, bedoeld voor de opstelling van een vuurwapen. De kazemat heeft een stalen schild van 20 centimeter dik en is afkomstig van het in 1927 gesloopte pantserschip Hare Majesteit Tromp. Helaas verhinderde het de invasie van 1940 niet, de Duitsers vlogen er gewoon overheen. Zij wisten precies waar het fort zich bevond, ook al stond het tot begin jaren zestig op geen enkele topografische kaart.

  Wat kun je doen bij Fort Kijkuit?

  Let op: in verband met Corona-maatregelen is het Kruithuis gesloten. In verband met thuiswerken zijn de poorten tot het forteiland zeer onregelmatig geopend. In het weekend is het fort gesloten.

  Bezoek het informatiepunt in het voormalige kruithuis en kom meer te weten over de geschiedenis van het fort, de bijzondere natuur in de omgeving en over fiets-, wandel-, en vaarroutes. Vanaf het uitzichtpunt heb je een weids uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en molen Gabriël. In de fortgracht zie je met een beetje geluk vogels als kuifeend, fuut en de ijsvogel. Verspreid op het terrein staan picknicktafels. Er is een aanlegplek voor bootjes.

  Infopunt in het kruithuis van Fort Kijkuit

  Infopunt in het kruithuis van Fort Kijkuit

  Openingstijden

  In de kazerne van Fort Kijkuit is het beheerkantoor van de Vechtplassen gevestigd. Als er boswachters aanwezig zijn, is het fortterrein toegankelijk voor het publiek. Meestal is dit van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. In verband met het Corona-virus werken boswachters momenteel - waar mogelijk- thuis of in het veld. Fort Kijkuit zal dan ook in deze tijd minder vaak toegankelijk zijn. 

  Zodra de versoepelingen het toelaten is het fort tot en met oktober elke eerste zondagmiddag van de maand geopend van 12.00 - 16.00 uur. 

  Fietsroute langs het fort

  Fiets 29 km langs plassen, slootjes en bloemrijke graslanden. En stap eens af bij landhuis, kasteel of fort. Kijk rond op het fortterrein van Fort Kijkuit! Startpunt van deze route is Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in 's-Graveland. Download hier de gratis fietsroute 'Vechtplassen' >>

  Restauratie fort

  In 2014/2015 is het fort flink gerestaureerd, van verlaten vestingwerk tot uitnodigend uitzichtpunt. Het voormalige kruithuis waar vroeger wapens in werden opgeslagen, is omgetoverd tot een onbemande informatieruimte, met daarop een uitzichtpunt. Het hoofdgebouw is ingericht als kantoor voor de boswachters van Natuurmonumenten. De kazemat is aan de buitenzijde hersteld. Vroeger stonden hier de vuurwapens opgesteld. Nu is het een winterverblijfplaats voor vleermuizen en daarom het enige gebouw dat niet toegankelijk is.

  Video of Natuurmonumenten Fort kijkuit

  De restauratie is medegefinancierd door de provincie Noord-Holland en vanuit het Europese LIFE project New Life for Dutch Fens is het infopunt ingericht.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Verkennen

  Extra informatie

  Fort Kijkuit

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo