Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

Koude Oorlog in Fort Nieuwersluis

Koude Oorlog in Fort Nieuwersluis

Waar

Fort Nieuwersluis

Vertrekpunt
Kosten
Volwassen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
Kinderen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
  • Gratis
Activiteit

Koude Oorlog in Fort Nieuwersluis

Op zaterdag 26 oktober staat de Koude Oorlog centraal tijdens de Open Monumentendag Special. Op plekken in de provincie Utrecht, die een belangrijke functie hadden tijdens de Koude Oorlog, mag je dan een kijkje binnen nemen!

Fort Nieuwersluis in de Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). De bomvrije kazerne werd hiervoor ingrijpend veranderd. Er kwam een sluizenstelsel van gasdichte deuren en een luchtverversingsinstallatie om de medewerkers te beschermen tegen een gas- of atoomaanval. Tijdens BB-oefeningen werkten in deze commandopost 45 mensen in ploegendienst.

Open Monumentendag Special

Op zaterdag 26 oktober kun je tussen 11:00 en 16:00 uur op ontdekkingstocht door de commandopost van de Bescherming Bevolking in Fort Nieuwersluis. Neem, onder begeleiding van de gids, een kijkje op de plek, waar de BB-leden destijds sliepen, aten en werkten. In de Theetuin op het fort kun je naderhand terecht voor koffie, thee en zelfgemaakte taart.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo